προορισμός…γεύση!

Το Πάσχα πέρασε, το… μεγάλο φαγοπότι τελείωσε και εσείς, απολύτως δικαιολογημένα, δεν έχετε την παραμικρή όρεξη (ή το κουράγιο) να ξαναχωθείτε στην κουζίνα για νέες περιπέτειες. Και καλά κάνετε, αφού δεν υπάρχει λόγος! Είναι σίγουρο ότι από το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι έχουν περισσέψει πολλά υλικά που θα γίνουν η πρώτη ύλη για αμέτρητες συνταγές, για τις επόμενες ημέρες.

Τα κόκκινα αυγά
Όσες έχετε «καμάρια» στο σπίτι θα έχετε σίγουρα προσέξει το πώς παθιάζονται με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών. Το αποτέλεσμα είναι από την Κυριακή του Πάσχα και μετά να βρεθείτε με… τεράστιες ποσότητες σπασμένων αυγών. Δεν πάνε χαμένα, μην φοβάστε.
Καταρχήν, φυλάξτε τα σπασμένα αυγά στο ψυγείο για να μην χαλάσουν, ιδιαίτερα εφέτος που οι ζέστες ξεκίνησαν απρόσμενα νωρίς. Τα γερά κόκκινα αυγά διατηρούνται εκτός ψυγείου για 2 – 3 ημέρες ακόμα, μακριά από τον ήλιο, αλλά μετά θα πρέπει και αυτά να τα βάλετε στο ψυγείο.
Τι να φτιάξετε με αυγά
Καταρχήν πολύ νόστιμες σάλτσες-ντιπ για να συνοδέψετε λαχανικά (μπαστουνάκια σέλερι, καρότα, τις πρώιμες ντομάτες και αγγουράκια κ.ά.), τα σπιτικά σας κριτσίνια, τσιπς πατάτας ή καλαμποκιού, κράκερς, φρυγανιές ή φρυγανισμένο ψωμί. Θα φτιάξετε επίσης ορεκτικά και σαλάτες που θα σερβίρετε στην οικογένεια σαν κύριο πιάτο τις πρώτες ημέρες μετά το Πάσχα που το στομάχι δεν αντέχει άλλες κραιπάλες.
• Ντιπ με τυριά:
Πολτοποιήστε στο μούλτι ξεφλουδισμένα κόκκινα αυγά, ολόκληρα (δηλαδή ασπράδια και κρόκους), προσθέτοντας λίγο γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού για να πάρουν γεύση και να λιώσουν πιο εύκολα. Για πικάντικη γεύση βάλτε ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί, ή βάλτε μιαμαλακή φέτα.  Νοστιμίζετε με σκόνη κάρι,πάπρικα γλυκιά, καπνιστή ή πικάντικη καιαλατοπίπερο. Πολτοποιήστε λίγο ακόμα και αδειάστε το ντιπ σε ένα μπολ. Ρίξτε ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι
• Ντιπ με καπνιστή πέστροφα:
Βάλτε στον κάδο του μπλέντερ (ή στο μούλτι) 4 ξεφλουδισμένα κόκκινα αυγά, πολτοποιήστε τα και βάλτε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι φιλέτο καπνιστής πέστροφας (θα βρείτε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, σε συσκευασίες βάκουμ), 3 κουταλιές μαγιονέζα (καλύτερα σπιτική) και 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και ανακατέψτε πολύ καλά με ένα πιρούνι.
• Σαλάτα με κόκκινα αυγά, φασολάκια και λιαστές ντομάτες:
Βράζετε 200 – 300 γρ. φασολάκια στρογγυλά, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα βάζετε σε μια σαλατιέρα και προσθέτετε 4 – 5 καθαρισμένα κόκκινα αυγά, κομμένα στα τέσσερα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, 1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες καλά στραγγισμένες και 1 χούφτα ελιές της προτίμησής σας. Ανακατεύετε, περιχύνετε με ελαιόλαδο και 3 κουταλιές μηλόξιδο, ρίχνετε αλάτι, πιπέρικαι ξερή ρίγανη και σερβίρετε.
• Αυγά με σάλτσα μουστάρδας:
Κόβετε στα τέσσερα 6 – 8 ξεφλουδισμένα κόκκινα αυγά και τα αραδιάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα. Χτυπάτε στο μούλτι 3 γεμάτες κουταλιές μουστάρδα της προτίμησής σας, 1 κουταλιά μέλι, 2 κουταλιές ξίδι ή χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά σπιτική ή έτοιμη μαγιονέζα, 1/2 φλιτζάνι λάδι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τα αυγά και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί.
• Μαρουλοσαλάτα με αυγά:
Ετοιμάζετε μια… περιποιημένη μαρουλοσαλάτα με άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορπίζετε από πάνω 4 ξεφλουδισμένα κόκκινα αυγά κομμένα στα τέσσερα. Ανακατεύετε απαλά και περιχύνετε με μια σάλτσα που θα φτιάξετε με 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χυμό από 1/2 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Το αρνάκι ή το κατσικάκι
Ξεψαχνίστε όσο αρνάκι ή κατσικάκι (σούβλας ή φούρνου) έχει περισσέψει από την ημέρα του Πάσχα και βάλτε το σε ένα τάπερ, στο ψυγείο. Θα το χρησιμοποιήσετε σε πίτες και πιτάκια, σαλάτες και σάντουιτς.
• Πιτάκια με ψημένο αρνάκι:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλο το ψαχνό από αρνάκι ή κατσικάκι που περίσσεψε από το πασχαλινό τραπέζι, ψιλοκομμένο, και προσθέστε κάποιο μαλακό τυρί, ψιλοκομματιασμένο, όπως μανούρι, ανθότυρο ή μαλακό κατσικίσιο τυρί. Μπορείτε να βάλετε καικάποιο κίτρινο τυρί, χοντροτριμμένο, όπωςγραβιέρα, κασέρι, ένταμ ή Μετσοβόνε, για καπνιστή γεύση. Νοστιμίζετε με 1 – 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες, 1 πολτοποιημένο κόκκινο αυγό(ξεφλουδισμένο), ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένο και ξερό κόλιανδρο ή κύμινο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά. Μπορείτε να κόψετε διπλές λωρίδες από φύλλο κρούστας και να φτιάξετε με τη γέμιση μικρά τρίγωνα πιτάκια ή ρολάκια-φλογέρες ή να φτιάξετε μια μεγάλη πίτα, βάζοντας στο ταψί τα μισάφύλλα κρούστας στο ταψί και τα άλλα μισά πάνω από τη γέμιση, λαδωμένα ένα-ένα. Ψήνετε την πίτα για 50 λεπτά και τα πιτάκια για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
• Σαλάτα με αρνάκι:
Φτιάξετε μια πράσινη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο ή μάραθο και ντοματίνια, κομμένα στη μέση. Ζεσταίνετε το ψαχνό από αρνάκι ή κατσικάκι σε φούρνο μικροκυμάτων ή στο γκριλ, ανακατεύετε με τη σαλάτα και περιχύνετε με μια σάλτσα που θα φτιάξετε μελίγο γιαούρτι, μουστάρδα, λάδι και αλατοπίπερο.
• Σάντουιτς με αρνάκι:
Ανοίγετε στη μέση ένα φραντζολάκι και αλείφετε την ψίχα του με λίγη μουστάρδα. Βάζετε 1 – 2 τρυφερά φύλλα μαρουλιού, μερικά φυλλαράκια ρόκας, 1 φέτα τυρί για τοστ, φέτες ντομάτας,λίγο τζατζίκι (σίγουρα έχει περισσέψει…) και 2 κουταλιές ψαχνό από το ψητό αρνάκι ή κατσικάκι, ζεσταμένο για λίγο.

Το τσουρέκι
Το ξερό τσουρέκι γίνεται ακόμα πιο λαχταριστό από το φρέσκο όταν θα το ξαναζωντανέψετε με τις ιδέες που σας προτείνω: Τράιφλ, πουτίγκες, τιραμισού, αυγοφέτες και ένα σωρό άλλα γλυκίσματα γίνονται εύκολα και γρήγορα, απλώς με ξερό, μπαγιάτικο τσουρέκι.
• Αυγοφέτες με τσουρέκι:
Οι συναρπαστικότερες αυγοφέτες γίνονται με τσουρέκι. Βουτάτε φέτες μπαγιάτικου τσουρεκιού πρώτα σε γάλα, μετά σεχτυπημένο αυγό με λίγη βανίλια σκόνη και τις τηγανίζετε σε ελάχιστο βούτυρο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις σερβίρετε με μέλι ή απλώς με ζάχαρη.
• Πουτίγκα με τσουρέκι:
Στρώνετε φέτες τσουρεκιού σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψάκι και τις περιχύνετε με ένα μείγμα από 2 – 3 χτυπημένα αυγά, γάλα εβαπορέ και σκόνη βανίλιας, περιχύνετε τις φέτες και τις αφήνετε για 10 λεπτά για να μουσκέψουν. Τις πασπαλίζετε με σοκολάτα, τριμμένη στη χονδρή πλευρά του τρίφτη και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 12 – 15 λεπτά.
• Τράιφλ:
Παίρνετε μερικές φέτες τσουρεκιού, τις κόβετε στη μέση και τις απλώνετε στη βάση ενός μεγάλου μπολ, κατά προτίμηση διάφανου (για να φαίνονται οι στρώσεις). Τις ραντίζετε με λίγο λικέρ που σας αρέσει ή με κονιάκ και από πάνω απλώνετε μια κρέμα όπως ζαχαροπλαστικής, καστάρντ, άνθος αραβοσίτου (όλες θα τις ετοιμάσετε όπως περιγράφουν οι συσκευασίες τους). Μετά απλώνετε μια στρώση μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή φρέσκα φρούτα όπως λαχταριστές φράουλες. Ξαναβάζετε τσουρέκι, το ραντίζετε, βάζετε πάλι κρέμα και μετά φρούτα, και τέλος απλώνετε μια στρώση σαντιγί. Βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρετε.
• Τιραμισού με τσουρέκι:
Σε ένα βαθύ, μικρό ταψάκι στρώνετε μπαγιάτικές φέτες τσουρέκι και τις ραντίζετε με καυτό καφέ της αρεσκείας σας όπως στιγμιαίο ή εσπρέσο. Μπορείτε όμως να τις ραντίσετε και με κάποιο λικέρ που σας αρέσει, όπως λικέρ καφέ. Από πάνω θα απλώσετε μια παχιά στρώση από ένα μείγμα που θα φτιάξετε χτυπώντας στο μπλέντερ μπόλικο τυρί μασκαρπόνε και λίγη ζάχαρη άχνη. Ισιώνετε την επιφάνεια και από πάνω απλώνετε είτε μια στρώση ολόφρεσκες φράουλες ή απλώς πασπαλίζετε με σκόνη κακάο ή καφέ.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *