προορισμός…γεύση!

Γκαζιού ή με κάρβουνο; Απλή ή με έξτρα γκάτζετ; Σταθερή ή με ροδάκια; Μεγάλη ή μικρή; Διάσημη και πανάκριβη ή απλώς ένας κομμένος θερμοσίφωνας;
Οι επιλογές για συσκευές bbq είναι χιλιάδες!  Το θέμα είναι ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες και πώς θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, ώστε να κάνετε τελικά την πιο συμφέρουσα οικονομική και λειτουργική επιλογή και να αγοράσετε μια ψησταριά που θα τη χαρείτε με την ψυχή σας!
Πριν κάνετε λοιπόν αιματηρές οικονομίες ή επιβαρυνθείτε με αμέτρητες δόσεις, βάλτε κάτω να δείτε τι ανάγκες έχετε, πώς θα χρησιμοποιήσετε την ψησταριά σας, σε ποιο μέρος και για πόσο κόσμο. Και βέβαια, πόσα χρήματα θέλετε να ξοδέψετε. Μετά, με τη λίστα προτεραιοτήτων ανά χείρας, κάνετε μια βόλτα στα πολυκαταστήματα και επιλέξτε αυτή που θέλετε.

3 Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για όλες τις ψησταριές
1.
Καμία ψησταριά, γκαζιού ή κάρβουνου, δεν μπορεί να σας διασφαλίσει απόλυτη ακρίβεια στη θερμοκρασία. Αυτό δεν είναι αποκαρδιωτικό, απεναντίας σας δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείτε και μετά με την πείρα και την εμπειρία που θα έχετε αποκτήσει να ανακαλύψετε τα μυστικά της συσκευής σας.
2. Διαλέξτε μια ψησταριά με μεγάλη επιφάνεια ψησίματος
, ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να απομακρύνετε ένα υλικό που πάει να καεί πιο δίπλα, σε ένα σημείο με πιο χαμηλή θερμοκρασία και να το ψήσετε για λίγο εκεί.
3. Οι σχάρες καλό είναι να έχουν χοντρές, τετραγωνισμένες γραμμές, κατά προτίμηση από μαντέμι ή ατσάλ
ι, γιατί το φαγητό με αυτά πρέπει να έρχεται περισσότερο σε επαφή και όχι με την απευθείας θερμότητα από κάτω. Αν η ψησταριά σας δεν έχει τέτοιου είδους σχάρα, μπορείτε να αγοράσετε μια έξτρα σχάρα στο μέγεθος που θέλετε.

Γκάζι ή κάρβουνο; Τα συν και τα πλην
Το κάρβουνο
• Παράγει έντονη θερμότητα
ώστε τα κρεατικά σας να αποκτήσουν γρήγορα την χαρακτηριστική, λαχταριστή κρούστα.
Θερμαίνεται πολύ γρήγορα και έτσι κερδίζετε πολύ χρόνο.
Τα κάρβουνα σκορπίζουν και διανέμονται όπως εσείς θέλετε, ώστε να ελέγχετε κάθε στιγμή τη θερμοκρασία και να την αυξομειώνετε κατά βούληση, ανάλογα με το τι ψήνετε.
Το κάρβουνο δίνει απίστευτη νοστιμιά και συναρπαστική καπνιστή γεύση που έχει φανατικούς λάτρεις, και όχι άδικα.
• Οι ψησταριές κάρβουνου είναι πολύ πιο οικονομικές και μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνοι σας με έναν κομμένο κατά μήκος παλιό θερμοσίφωνα (όπως έκαναν οι πατεράδες μας), με ένα μεταλλικό καθαρό βαρέλι ή με άλλα μεταλλικά δοχεία.
Κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη, από τα πιο μικρά (ιδανικά για μια γωνίτσα του μπαλκονιού), μέχρι τεράστιες για πολλά ψησίματα και άπλετο χώρο.
Είναι πιο μπελαλίδικες γιατί πρέπει να ξέρετε να ανάβετε θράκα (και να έχετε και έξτρα θράκα για να προσθέσετε στη διάρκεια του ψησίματος).
Βγάζουν κάπνα, οπότε πρέπει να έχετε κατάλληλο χώρο και να ξέρετε πού να την τοποθετήσετε.
Λερώνονται πολύ και θέλουν καλό και κάπως κουραστικό καθάρισμα.

Το γκάζι
Το ψήσιμο είναι καθαρότερο, χωρίς κάπνες, μαυρίλες και εξοντωτικά καθαρίσματα μετά το τέλος του ψησίματος.
• Είναι μεγάλες και ακριβές
αλλά το γκάζι είναι φθηνό και δίνει πολλά ψησίματα, κάνοντας σύντομα την απόσβεση.
• Εχουν συχνά ένα κουμπί που σας δείχνει την ένταση της φωτιάς
, ανάλογα με το τι θέλετε να ψήσετε.
• Είναι μοντέρνες, θαυμάσιες στην εμφάνιση και τις περισσότερες φορές είναι εξοπλισμένες με βοηθητικά εξαρτήματα και χώρους
όπως έξτρα επιφάνειες για τα ψημένα ή τα ωμά υλικά, για μπολ, λαβίδες και άλλα Εχουν έξτρα ράφια, θήκες, σκέπαστρα και πλάκες ψησίματος και συχνά διαθέτουν μια μικρή εστία για να ετοιμάσετε παράλληλα π.χ. μια σάλτσα ή ένα συνοδευτικό.
• Η φλόγα του γκαζιού δίνει μεν έντονη θερμότητα αλλά όχι πάντα ομοιόμορφη
, επομένως χρειάζεται πρώτα εξάσκηση ώστε να μάθετε τη συσκευή σας και να εξοικειωθείτε μαζί της.

Θα ψήνετε μόνο για την οικογένεια ή για πολύ κόσμο;
Αν το ψήσιμο είναι για εσάς χόμπι και απόλαυση και σκοπεύετε να κάνετε τακτικά τραπεζώματα για φίλους και συγγενείς τότε είναι σίγουρο ότι χρειάζεστε μια ψησταριά με μεγάλη επιφάνεια ψησίματος και κατά προτίμηση γκαζιού, ώστε να κάνετε οικονομία και να μην χρειάζεστε κάθε φορά αμέτρητα κιλά κάρβουνα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει να έχετε και τον ανάλογο χώρο, σε βεράντα, αυλή ή κήπο.
Αντιθέτως, αν ψήνετε περιστασιακά και μόνο για εσάς ή την οικογένειά σας ή αν ο μόνος χώρος που έχετε είναι μια μικρή γωνιά στο μπαλκόνι σας, τότε λογικό είναι να επιλέξετε μια μικρή ψησταριά.

Πόσο συχνά θα τη χρησιμοποιήσετε;
Αν η ψησταριά είναι για εσάς μια δεύτερη κουζίνα και είστε μερακλής με τα ψησίματα, αν ψήνετε κάθε Σαββατοκύριακο (και καμιά φορά και μεσοβδόμαδα), αν ο κολλητός σας είναι δεινός ψαράς και σάς προμηθεύει συχνά με φρέσκο ψάρι, ε, τότε πρέπει να διαλέξετε μια ψησταριά γρήγορης ανάφλεξης (δηλαδή γκαζιού), μεγάλη, να καθαρίζει εύκολα και να είναι καλής ποιότητας ώστε να αντέχει την πολύ συχνή χρήση.
Αν πάλι ψήνετε μια στο τόσο, τότε μια απλή ψησταριά κάρβουνου είναι ιδανική, καθώς είναι πρακτική από τη μια και οικονομική από την άλλη.

Τι θέλετε; Απλή ή πολύπλοκη;
Αν είστε λάτρης της τεχνολογίας και σας αρέσουν τα διάφορα γκατζετάκια (και φυσικά ξέρετε να τα χειρίζεστε), τότε επιλέξτε μια ψησταριά με έξτρα σχάρες, κάλυμμα για τα ψημένα, θήκες για σκεύη, εργαλεία και πιατικά, έξτρα σχάρες και πλάκες ψησίματος (π.χ. από μαντέμι) και άλλα εξαρτήματα. Οι άντρες ξέρω ότι αρκείστε στο ψήσιμο και σιχαίνεστε το καθάρισμα, επομένως μια ψησταριά γκαζιού και πάλι είναι η κατάλληλη για εσάς γιατί καθαρίζει ευκολότερα και δεν έχετε τη μουτζούρα του κάρβουνου και την άφθονη στάχτη.

Τι σας αρέσει να ψήνετε πιο πολύ;
Αν τα μόνα πράγματα που ψήνετε είναι μπριζόλες, σουβλάκια, μπιφτέκια, λουκάνικα, άντε και κανένα ψάρι, τότε μην ξοδευτείτε με σούπερ σοφιστικέ, πανάκριβα και πολύπλοκα μοντέλα. Μια απλή συσκευή κάρβουνου ή γκαζιού είναι αρκετή. Αν όμως είστε από αυτούς που πειραματίζονται με παράλληλα ψησίματα ή/και σουβλίσματα, τότε διαλέξετε μία συσκευή που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας, να διαθέτει τα απαραίτητα εξαρτήματα και επιπλέον σχάρες και επιφάνειες και να έχει τον επαρκή χώρο για κάτι τέτοιο.

Συνυπολογίστε το κόστος
Καλά όλα αυτά, αρκεί βέβαια να συμφωνεί το πορτοφόλι σας. Ξεχάστε μόδες, ντιζάιν εμφανίσεις, μοδάτα ονόματα και χιλιάδες γκάτζετ αν το πορτοφόλι σας δεν μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο έξοδο. Αν δεν μπορείτε να πληρώσετε μεμιάς ή με δόσεις την ψησταριά που θέλετε, αν αναγκαστείτε να στερηθείτε άλλα, σημαντικότερα πράγματα, τότε περιοριστείτε σε κάτι απλό. Μην ανησυχείτε, η νοστιμιά πάλι ίδια θα είναι!

SOS! Διαλέξτε μια ψησταριά γερή και εργονομική
Γιατί;
1.
Γιατί θέλετε να την έχετε για πολλά χρόνια και όχι να την αλλάζετε κάθε τόσο. Καλό είναι τα βασικά υλικά κατασκευής της να είναι το μαντέμι, το ατσάλι και το μασίφ σίδερο. Τα έξτρα και βοηθητικά εξαρτήματα ή ράφια μπορεί να είναι από ξύλο ή ανοξείδωτο ατσάλι.
2.
Γιατί κατά 99% θα την έχετε σε εξωτερικό χώρο, επομένως θα πρέπει να είναι ανθεκτική σε δυνατό άνεμο, υγρασία, καυτό ήλιο, παιχνιδιάρικα κατοικίδια και ζωηρά πιτσιρίκια, ακόμη κι αν την έχετε αποθηκευμένη σε αποθήκη.
3.
Γιατί αν πάτε διακοπές στο εξοχικό, στο χωριό ή στο κάμπινγκ, πρέπει να αντέχει φορτώματα, ξεφορτώματα, τυχόν τούμπες, στριμώγματα σε πορτ-μπαγκάζ, χώμα, άμμο και τόσα άλλα.
4.
Γιατί πρέπει να σας βολεύει: Τα χερούλια της να μην σας κόβουν τα χέρια, τα ροδάκια της (αν έχει) να είναι μασίφ και γερά και να μην χαλάνε με το παραμικρό και να έχει εργονομικές λαβές για να μην καίγεστε.
5.
Γιατί, όσο κι αν την αποθηκεύσετε σε χώρο κλειστό και κατά προτίμηση με το ειδικό, ανθεκτικό και διάβροχο κάλυμμα που πρέπει οπωσδήποτε να αγοράσετε, θα πρέπει να είναι τόσο καλής κατασκευής ώστε να αντέξει το χειρότερο εχθρό: την υγρασία.

Προσοχή! Τόσο όταν βρίσκεται σε λειτουργία όσο και όταν είναι αποθηκευμένη, φροντίζετε να την αποθηκεύσετε σε μέρος μακριά από παιδιά! Η περιέργειά τους και η ζωηράδα τους είναι τα υλικά για σίγουρη καταστροφή ή για ατυχήματα!

Μια λίστα από έξτρα εξαρτήματα
Οι περισσότερες καλές ψησταριές, ιδιαίτερα αυτές του γκαζιού, συνήθως συνοδεύονται από ένα πλήθος εξαρτημάτων και εργαλείων για το ψήσιμο. Αν όχι, καλό είναι σιγά-σιγά να εξοπλιστείτε με αυτά.
• Μακριές μεταλλικές σούβλες
(για σουβλάκια και κεμπάπ)
• Μακριές και ανθεκτικές λαβίδες ή τσιμπίδες
(για να τακτοποιείτε τα κάρβουνα και να γυρίζετε τα υλικά κατά το ψήσιμο)
• Μεταλλικός κουβάς ή ντενεκές
(για να φτιάξετε έξτρα θράκα, αν έχετε ψησταριά με κάρβουνα)
• Εξτρα χοντρές σχάρες από μαντέμι
(για τέλειο και αντικολλητικό ψήσιμο)
• Σχάρα-λαβίδα για το ψήσιμο των ψαριών:
τα ψάρια δεν γυρίζουν εύκολα επάνω στη σχάρα, οπότε η σχάρα-λαβίδα γυρίζει ολόκληρη, μαζί με τα ψάρια
• Συρματόβουρτσα
για το καθάρισμα της σχάρας και της ψησταριάς
• Φαρδύ και μακρύ πινέλο
για το άλειμμα της σχάρας και των υλικών που ψήνονται.
• Μακριά σπάτουλα
για το αναποδογύρισμα των υλικών που ψήνονται
• Δίσκοι και μπολ
για να βάζετε τα υλικά, ψημένα ή ωμά, κατά προτίμηση ανοξείδωτα, για να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες της ψησταριάς

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *