Και αν για αλλαγή τα φτιάχνατε εσείς στο σπίτι σας; Πρακτικό, απλό και τόσο ωραίο όταν θα ξέρετε ότι το έχετε κάνει μόνοι σας! Θα χρειαστεί μόνο να ανακατέψετε χοντρό αλάτι με κάποια υλικά για να δώσετε τη γεύση που θέλετε στο αλάτι.
Στην κουζίνα μας, το αλάτι το πλέον απαραίτητο συστατικό στο μαγείρεμα. Όπως επίσης η προσθήκη διάφορων αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών. Ξεχάστε τα πολλά βάζα μπαχαρικών που στο τέλος ξεχνάμε στα ντουλάπια μας και επιλέξτε τα αρωματικά αλάτια! Είναι και τόσο εύκολο να τα φτιάξετε, ανακατέψτε, παίξτε με τα χρώματα, δημιουργήσετε τα μείγματα ανάλογα με τα γούστα και τις επιθυμίες σας. Μπορείτε ακόμη να τα προσφέρετε ως δώρο στους καλεσμένους σας…
Για περίπου 100 γραμμάρια αρωματικό αλάτι θα χρειαστείτε:
Σε ένα γουδί, ρίξτε 70 γραμμάρια αλάτι καλής ποιότητας (χονδρό, θαλασσινό αλάτι, ανεπεξέργαστο) και 30 γραμμάρια μπαχαρικών ή βοτάνων της επιλογής σας. Με το γουδοχέρι, χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάστε το σε ένα μικρό διαφανές βάζο και προσθέστε ένα μικρό αυτοκόλλητο που θα γράφει το περιεχόμενο του.
Μη ξεχνάτε πως οι αναλογίες του αλατιού ή των μπαχαρικών ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα γούστα σας. Αρχικά, κάντε πολύ μικρές ποσότητες για να αναπροσαρμόσετε τις δοσολογίες.
Μερικές ιδέες για συνταγές
Συνδυάστε τα αγαπημένα σας μείγματα μπαχαρικών με αλάτι για να δημιουργήσετε γευστικά και όμορφα σπιτικά αλάτια, ανάλογα πάντα με το τι θέλετε! Σας έχω εδώ πέντε ιδέες συνταγών:
- Αλάτι & πιπέρι
Απλό αλλά έξυπνο, αυτό το μείγμα αλάτι /πιπέρι θα σας βοηθήσει καθημερινά στα φαγητά σας. - Αλάτι με βότανα
Μαϊντανός, δενδρολίβανο, άνηθο, βασιλικό, φρέσκα βότανα μερικές φορές γεμίζουν τις κουζίνες μας, και πολλές φορές δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε! Πλύνετε και στεγνώστε τα βότανα και βάλτε τα για 45 λεπτά στον φούρνο στους 140°C. Στη συνέχεια βάζουμε στο μπλέντερ τα βότανα και τα ανακατεύουμε με το αλάτι. Ιδανικό για ψητά, ψάρια, πατάτες και σαλάτες. - Αλάτι με πιπέρι Εspelette
Το Espelette, είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό και πικάντικο πιπέρι με έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Έχει φρουτώδες άρωμα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Βάσκικη κουζίνα. Ανακατέψτε, λοιπόν, 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και μια κουταλιά της σούπας πιπέρι Espelette είναι αρκετό για να δημιουργήσει το ιδανικό μείγμα για το κρέας σας και ιδιαίτερα για τα μοσχαρίσια παϊδάκια… - Αλάτι με λεμόνι
Για να σερβίρετε τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά σας φαγητά, είναι ότι καλύτερο το αλάτι λεμονιού. Ανακατέψτε το ξύσμα από 3 λεμόνια με 500 γραμμάρια χονδρό αλάτι. Βάλτε το μείγμα για 10 λεπτά στους 150°C. Οι λάτρεις των εσπεριδοειδών μπορούν επίσης να διαφοροποιήσουν τη συνταγή, χρησιμοποιώντας λάιμ για άλλες πιο έντονες γεύσεις… - Αλάτι με κάρυ
Για να δώσετε γεύση στα λαχανικά σας, προτιμήστε το αλάτι με κάρυ. Μια δοκιμή και θα καταλάβετε τη διαφορά. Θα δώσει άλλη γεύση στα κολοκυθάκια, στις πιπεριές και στις μελιτζάνες σας.
©Ντίνα Νικολάου
Ευχαριστούμε Ντίνα μας