Η αλήθεια είναι πως η κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για τη μπεσαμέλ. Συνήθως για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ, χρειαζόμαστε απλά πράγματα και σκεύη. Μια βαθιά κατσαρόλα, ένα σύρμα, βούτυρο, αλεύρι και γάλα. Αυτά θα έλεγα είναι τα βασικά συστατικά. Παρόλα τα λιγοστά υλικά της, πολλές φορές αποτυγχάνει… Άλλωτε γίνεται πολύ «σφιχτή», άλλοτε πολύ ρευστή και το πιο συνηθισμένο… σβολιάζει!
Σας έχω τα 3 μυστικά για να αποφύγετε τα προβλήματα και να φτιάξετε μια απαλή, βελούδινη σάλτσα!
Εάν λοιπόν την επόμενη φορά που κάνετε μια μπεσαμέλ σας βγει το παρασκεύασμα πολύ παχύρευστο, πολύ ρευστή ή με γρουμπούλια , δείτε παρακάτω κάποια tips για να τη σώσετε!
1-Αν σας βγει πολύ «δεμένη»
Αυτό συμβαίνει συνήθως γιατί υπερβάλουμε στο αλεύρι και το γάλα είναι λιγότερο. Δεν χρειάζεται πολύ μαεστρία για να γίνει πιο αραιή. Προσθέτετε σταδιακά, επιπλέον γάλα και συνεχίζεται να ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά. Το γάλα θα πρέπει να είναι ζεστό και όχι από το ψυγείο. Αν δεν προλαβαίνετε να το ζεστάνετε, 1-2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων είναι αρκετά για να το φέρουν σε σωστή θερμοκρασία.
2-Αν βγει πολύ ρευστή
Το πρόβλημα εδώ είναι προφανές. Λιγότερο αλεύρι και περισσότερο γάλα. Για να τη σώσετε φυσικά χρειάζεται έξτρα αλεύρι, αλλά όχι απευθείας. Αν το ρίξετε στην κατσαρόλα είναι 100% σίγουρο ότι θα σβολιάσει. Βγάζετε 1 κουτάλα της σούπας από την αραιή μπεσαμέλ σε ένα μπολ. Προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε καλά. Προσαρμόζετε ένα σουρωτήρι επάνω στην κατσαρόλα και ρίχνετε εκεί το μείγμα. Ανακατεύετε με ένα κουτάλα για να περάσει όλο το μείγμα από τη σίτα και να συγκρατήσει τους σβόλους αλευριού που πιθανώς δεν έχουν διαλυθεί. Επαναφέρετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα. Σύντομα η μπεσαμέλ θα δείτε ότι θα πάρει την υφή που θα πρέπει να έχει.
3- Αν έχει γρουμπούλια
Το μεγαλύτερο λάθος που συνήθως κάνουμε και σβολιάζει η μπεσαμέλ είναι να χρησιμοποιήσουμε το γάλα κρύο. Βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο να καβουρδιστεί και προσθέτουμε το γάλα ζεστό. Αν τελικά, και παρόλες τις προσπάθειες, τελικά σβολιάσει, μην πετάξετε την μπεσαμέλ. Αφού έχει τελειώσει το μαγείρεμα και έχει δέσει, αποσύρετε από τη φωτιά. Χρησιμοποιείστε το ραβδομπλέντερ ή εναλλακτικά το μίξερ χειρός και χτυπήστε την καλά. Τέλος, σουρώστε την από ένα μεγάλο σουρωτήρι και θα δείτε ότι τελικά δεν θα υπάρχει ίχνος σβόλου.
Πολύ καλό
[…] ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ στο DINANIKOLAOU […]