ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
• Μην πλύνεις και μην ξεφλουδίσεις τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Απλώς καθάρισέ τα με ένα νοτισμένο πανάκι για να φύγουν χώματα ή ακαθαρσίες, πέταξε τα σάπια ή χαλασμένα φύλλα και βάλ’τα στο ψυγείο όσο πιο περιορισμένα γίνεται.
• Μαρούλια: Όταν πηγαίνεις στην λαϊκή, αγόρασε ό,τι μαρούλια σου αρέσουν (ρομάν, σγουρά, γαλλικές σαλάτες, κόκκινο σγουρό) αλλά πάρε μια μεγάλη ποσότητα, ειδικά αν τρως καθημερινά σαλάτες. Χωρίζεις τα μαρούλια στα φύλλα τους, τα πλένεις καλά, τα στραγγίζεις και τα στεγνώνεις σχολαστικά, είτε σε καθαρές πετσέτες είτε με τον ειδικό περιστρεφόμενο στεγνωτήρα σαλατικών (spinner). Φτιάχνεις πακέτα 6-8 φύλλων, τα βάζεις το ένα πάνω στο άλλο και τα τυλίγεις καλά με χαρτί κουζίνας. Πακετάρεις όλα τα φύλλα, βάζοντας σε κάθε πακέτο διάφορα σαλατικά και ποικιλία. Τα φυλάς στα συρτάρια του ψυγείου.
• Τα μυρωδικά θέλουν «λεπτή» μεταχείριση! Μαϊντανός, δυόσμος, άνηθος, μάραθος, βασιλικός… Χωρίς αυτά, το φαγητό είναι ανιαρό και φτωχό. Κόψε έναν πόντο από τις άκρες των κοτσανιών τους, βάλε το ματσάκι σε ένα ποτήρι με νερό (σαν ανθοδέσμη) και τοποθέτησέ το σε ένα ράφι της πόρτα του ψυγείου. Ανανέωσε το νερό καθημερινά. Διατηρούνται έτσι 6-7 ημέρες. Ένας άλλο τρόπος για να διατηθούν περισσότερο καιρό (έως 2 εβδομάδες) είναι να τα πλύνεις, να τα στεγνώσεις τελείως και να τυλίξεις κάθε ματσάκι σε χαρτί κουζίνας. Βάζεις τα ματσάκια σε σακουλάκι τροφίμων και μετά στο συρτάρι λαχανικών.
• Βάλε τα φρούτα σε μονή στρώση σε μια πιατέλα και όχι στοιβαγμένα. Καθάρισέ τα με ένα πανάκι, άπλωσέ τα το ένα δίπλα στο άλλο σε μια πιατέλα και βάλε τη στο πιο χαμηλό ράφι (πάνω από τα συρτάρια λαχανικών) για να μην τα χαλάσει ο πάγος. Εναλλακτικά, βάζεις μικρές ποσότητες φρούτων στις κλασικές χαρτοσακούλες του μανάβη και τις φυλάς στα συρτάρια λαχανικών, χωρίς όμως να τα στριμώξεις και να λιώσουν.
• Τα ευάλωτα φρούτα θέλουν προσοχή! Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μούρα και όλα τα ευαίσθητα και ζουμερά φρούτα πωλούνται συνήθως σε μικρά κεσεδάκια. Μην τα βγάλεις από κει! Απλώς σκέπασε κάθε κεσεδάκι με χαρτί κουζίνας και τοποθετήσε το σε ένα ράφι του ψυγείου, χωρίς να ακουμπά τίποτα επάνω τους.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΨΑΡΙΑ
• Πρόκειται για τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα αν δεν συντηρηθούν σωστά. Το νωπό κρέας και τα πουλερικά δεν διατηρούνται στο ψυγείο περισσότερο από 48 ώρες από την ημέρα αγοράς τους γιατί αλλοιώνονται πολύ γρήγορα. Μετά θέλουν ή μαγείρεμα ή κατάψυξη.
• Τα βάζεις στο πιο ψηλό ράφι του ψυγείου, εκεί δηλαδή που η ψύξη είναι πιο δυνατή. Προσοχή! Τα κρεατικά και τα πουλερικά πρέπει να είναι πολύ καλά τυλιγμένα και απαραιτήτως μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ή μια λεκανίτσα καθώς, αν τυχόν διαφύγει υγρό από τη συσκευασία τους, το υγρό θα μείνει στο μπολ και δεν θα στάξει σε άλλο τρόφιμο από κάτω. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει κίνδυνος να μην το αντιληφθείς και, καταναλώνοντας το τρόφιμο αυτό ωμό (π.χ. γλυκό ή λαχανικό), να δηλητηριαστείς.
• Μην βάλεις άλλο τρόφιμο κοντά στο κρέας γιατί με την μετακίνηση των τροφίμων κάθε φορά που θέλεις να πάρεις κάτι, μπορεί κάποιο να έρθει σε επαφή με το ωμό κρέας χωρίς να το αντιληφθείς.
• Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα ψάρια και τα θαλασσινά τα οποία μάλιστα καλό είναι να τα φυλάξεις στο ψυγείο το πολύ μέχρι 24 ώρες. Από το διάστημα αυτό και μετά ή πρέπει να τα μαγειρέψεις ή να τα καταψύξεις.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
• Αυγά: Αν και όλα σχεδόν τα ψυγεία έχουν ειδικές αυγοθήκες στην πόρτα, καλό είναι να τις αποφύγεις. Το συχνό άνοιξε-κλείσε τραντάζει τα αυγά και μπορεί να σπάσουν, ενώ η πόρτα είναι από τις πιο ασταθείς θέσεις του ψυγείου ως προς τη θερμοκρασία της. Καλύτερα είναι να αφήσεις τα αυγά μέσα στις αυγοθήκες που τα αγόρασες, κατά προτίμηση σε χάρτινες που έχουν άριστη μόνωση και τα προστατεύουν. Σε κάθε περίπτωση, βάλε τις αυγοθήκες σε ένα από τα μεσαία ράφια του ψυγείου, σε μια γωνία, για να μη σπάσουν κάθε φορά που ψάχνεις κάτι.
• Γάλα: Άσε το γάλα στο μπουκάλι του (χάρτινο ή πλαστικό) ή αν θέλεις άδειασέ το σε ένα πεντακάθαρο γυάλινο. Τοποθέτησε το δοχείο στην πόρτα του ψυγείου πάντα όρθιο, γιατί τα καπάκια των δοχείων δεν είναι αεροστεγή. Τήρησε πιστά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κουτί αλλά, αν τύχει και περάσουν 1-2 μέρες, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το γάλα χάλασε.
• Τυριά και αλλαντικά: Τα βάζεις σε ένα από τα μεσαία ράφια. Αν θέλεις, τα αφήνεις στη συσκευασία τους, αλλιώς τα μεταφέρεις σε ένα γυάλινο ταπεράκι. Για καλύτερη συντήρηση, άφησε τα κίτρινα τυριά τυλιγμένα στη λεπτή διάφανη μεμβράνη της συσκευασία τους. Τα λευκά τυριά λήγουν πιο γρήγορα από τα κίτρινα, γι’ αυτό έλεγχε τακτικά την κατάστασή τους.
Yummy