προορισμός…γεύση!

Το κροκ-μεσιέ είναι ένα είδος ψητού σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, το οποίο αποτελεί τυπικό έδεσμα των γαλλικών μπιστρό. Το όνομά του προκύπτει από τις λέξεις croquer (τραγανίζω) και monsieur (κύριος). Θα μπορούσαμε να πούμε υποθετικά στα ελληνικά ένας τραγανός κύριος. Πολλές παραλλαγές έχουν γίνει και η πιο γνωστή είναι αυτή που συναντάμε με το όνομα κροκ-μαντάμ (croque-madame, κατ’ αντιστοιχία στα ελληνικά τραγανή κυρία), στην οποία προστίθεται στο σερβίρισμα ένα τηγανητό αυγό (ή αυγό ποσέ) από πάνω.
Η παρουσία, τώρα, της μπεσαμέλ στο κροκ- μεσιέ συζητιέται σε πολλές συνταγές. Εκτός από το ψωμί, το ζαμπόν, το τυρί και το βούτυρο… μπορούμε τελικά να προσθέσουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ;
Πολλοί λένε πως η μπεσαμέλ δίνει περισσότερη γεύση αφού είναι αυτή η κρέμα που κάνει όλη τη διαφορά. Αν τώρα πεινάτε και δεν έχετε πολύ χρόνο, ο παραδοσιακός κροκ μεσιέ είναι για σας. Ετοιμάζετε πολύ γρήγορα , είναι υπέροχο να το τρώτε βλέποντας τηλεόραση ή ακόμα και στο γραφείο. Και εκεί που βάλατε το ψωμί, το ζαμπόν, το τυρί και το βούτυρο, τελικά θα βάζατε και μπεσαμέλ σε αυτό το τραγανό τετράγωνο σάντουιτς; Είναι αλήθεια πως η μπεσαμέλ ισορροπεί το σάντουιτς αυτό μετά το πέρασμα του στο τηγάνι.
Όπως σας είπα οι παραλλαγές είναι πολλές… καλύπτοντας το κροκ μεσιέ με μπεσαμέλ αφαιρεί την τραγανή του υφή που είναι άλλωστε και η φήμη και το όνομά του. Μεγάλοι σεφ στη Γαλλία το έχουν πει… η μπεσαμέλ δεν έχει τη θέση της στο κροκ-μεσιέ. Μην ανησυχείτε όμως… Φτιάξετε το εσείς όπως θέλετε με τις παραλλαγές που θέλετε… Το σημαντικότερο είναι να το απολαύσετε και να σας αρέσει!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *