Βρίσκεται στη βάση της Πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, γεγονός που συνιστά τη συχνή εβδομαδιαία κατανάλωσή του, μιας και το ρύζι έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο (αλάτι), έχοντας τις ακόλουθες σημαντικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
- Προσφέρει γρήγορη ενέργεια, λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε υδατάνθρακες.
- Χάρη στην σύσταση και στην υφή του, μπορεί να καταναλώνεται εύκολα από παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα μάσησης.
- Ενδείκνυται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών παθήσεων, μιας και λόγω του χαμηλότερου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες δεν προκαλούν τυμπανισμό, μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα να υποχωρούν τα συμπτώματα διάρροιας και σπαστικής κολίτιδας (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).
Προκειμένου να επωφεληθούμε καθημερινά από τις ευεργετικές ιδιότητες του ρυζιού θα μπορούσαμε να εντάξουμε στη διατροφή μας το αντίστοιχο ρόφημα, που έχει τα ακόλουθα οφέλη:
- Είναι πηγή ασβεστίου και βιταμινών Β12 και D, συμβάλλοντας στην τόνωση του μεταβολισμού και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
- Είναι 100% φυτικής προέλευσης.
- Χωρίς προσθήκη σακχάρων, περιλαμβάνει μόνο φυσικά σάκχαρα
- Έχει εκ φύσεως με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη γεγονός το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ένας υγιεινού τρόπου ζωής.
- Είναι εύπεπτο καθώς από τη φύση του δεν περιέχει λακτόζη.
Το ρόφημα ρυζιού μπορούμε να το εντάξουμε:
- Στο πρωινό ή βραδινό γεύμα μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρώμη.
- Στα ενδιάμεσα σνακ μαζί με φρούτα, κανέλα ξηρούς καρπούς σε μορφή smoothie.
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Ευχαριστούμε Ντίνα μας