προορισμός…γεύση!

Τα  Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα. Τα παιδιά μας πλέον είναι υπέρβαρα, παχύσαρκα και δυστυχώς θα παραμείνουν παχύσαρκα και στην υπόλοιπη ζωή τους……εάν, σύντομα οι ελληνική οικογένεια δεν γίνει, δεν κάνει την αλλαγή συνηθειών και διατροφικής εκπαίδευσης των παιδιών της.
Τα στοιχεία όλων των ερευνών καταδεικνύουν την επικράτηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας(36%-40% των παιδιών έως το 2025) σαν την μάστιγα των επόμενων  δεκαετιών, και δυστυχώς κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι για το μέλλον.
Το να αφήνουμε το παιδί μας που «αγαπάμε» να είναι παχύσαρκο είναι, (όσο κι αν ακούγετε σκληρό) είναι σαν να το αφήνουμε άρρωστο.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά μας, με αυξημένο βάρος, ανήκουν σε μια ομάδα τέτοια  που τα  καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χοληστερίνη, τα αναπνευστικά προβλήματα(δύσπνοια, άσθμα κλπ), υπέρταση, έντονη και συχνή κόπωση και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας, είναι προ των πυλών, με τις ανάλογες βέβαια συνέπειες.
Τα παιδιά μας, που είναι παχύσαρκα το ποιο πιθανό είναι ότι θα παραμείνουν παχύσαρκα και στην υπόλοιπη ενήλικη ζωή τους δυστυχώς.
Ποιος γονιός άραγε είναι αυτός που επιθυμεί την καταστροφή της υγείας του παιδιού του στο παρόν αλλά και στο μέλλον;  Ποιος γονιός είναι αυτός που θεώρει ότι ένα παραπάνω, πατατάκι, γαριδάκι, γλυκό, αλλαντικό κλπ είναι σημαντικότερο από το παιδί του;
Με ποιο τρόπο, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να προφυλαχτεί από τα παραπάνω κιλά;

  1. Γινόμαστε εμείς το καλό παράδειγμα. Το πρώτο πράγμα είναι ότι εμείς πρέπει να γίνουμε το παράδειγμα προς μίμηση των παιδιών μας. Υιοθετούμε εμείς πρώτα οι ίδιοι συνήθειες διατροφής και διατροφικής συμπεριφοράς σωστές και άσκησης και είναι  σίγουρο ότι το παιδί μας θα μας μιμηθεί. Πως μπορούμε άραγε να κρατάμε στο ένα χέρι την σοκολάτα, στο άλλο  το τσιγάρο,  και ταυτόχρονα να φωνάζουμε ή να νουθετούμε το παιδί μας για το αντίθετο; Πως γίνετε να τρώμε εμείς βιαστικά, γρήγορα επιπόλαια και ταυτόχρονα να μαλώνουμε το παιδί μας για το αντίθετο;
  2. Η αλλαγή των καθημερινών κανόνων  διατροφής μας, κρατώντας  ισορροπία με λήψη πρωινού καθημερινά, η κατανάλωση σαλάτας με το μεσημεριανό γεύμα, τα τακτικά γεύματα, ο περιορισμός των πολύ λιπαρών τροφίμων σε ποσότητα αλλά και σε συχνότητα, η κατανάλωση φρούτων ή χυμών είναι βασικότατοι παράγοντες αλλαγής. Δεν πρέπει και δεν είναι αναγκαίο να γίνουν αυτά με άγχος, αλλά σιγά σιγά να γίνουν τρόπος καθημερινός, τρόπος ζωής. Πχ  το παιδί να μην φεύγει για το σχολείο με ένα γάλα μόνο, αλλά να καταναλώνει τουλάχιστον κάτι μαζί,  όπως λίγα δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο και τυρί ή 1-2 φρυγανιές με λίγο μέλι ή μαρμέλαδα, μαλακή μαργαρίνη και φυσικό χυμό. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι καλό θα είναι τα παιδιά να έχουν καθημερινά ή τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης και  να περιοριστεί η απασχόληση στην τηλεόραση τα βιντεοπαιχνίδια, τάμπλετ κλπ. Καλύτερα δώστε στα παιδιά σας παιχνίδια κίνησης, βγάλτε τα στη φύση, με ένα περπάτημα, ένα ποδήλατο κλπ.
  3. Μην παραλείπετε να κάνετε έναν μηνιαίο έλεγχο  παρακολούθησης της ανάπτυξης του παιδιού σας. Κοιτάξτε το βάρος του το ύψος του παιδιού και σε περίπτωση δυσκολίας σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας στο διατροφολόγο σας, να σας κατευθύνει στο τι μπορεί να γίνετε λάθος και τι πρέπει να κάνετε.
  4. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το φαγητό ως επιβράβευση ή ως τιμωρία στο παιδί μας. Προσπαθούμε  το φαγητό να μην προκαλεί πρόβλημα  στην οικογένεια αλλά να το κάνουμε φιλικό προς αυτή. Καλό είναι τις Κυριακές ή ακόμη και τα περισσότερα μεσημέρια ή βράδια, εάν μας δίνετε ο χρόνος να τρώμε όλοι μαζί, να δείχνουμε στα παιδιά μας ότι το φαγητό είναι αγάπη, συνεύρεση, συζήτηση, θαλπωρή και μάζεμα της οικογένειας και όχι μόνο μια διαδικασία γεμίσματος του στομάχου και εξυπηρέτηση της πείνας μας.
  5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας, μιλήστε μαζί του για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το πόσο διασκεδαστικό είναι  να παίζει έξω με φίλους του και πόσο δυνατός μπορεί να γίνει όταν τρέχει, παίζει ανακαλύπτει την φύση, τον έξω κόσμο. Φτιάξτε του όμορφα ποικιλόμορφα πιάτα με χρώματα λαχανικών στο κρέας, οσπρίων ποικιλία, ζυμαρικά με λαχανικά και χρώματα. Μάθετε στα παιδιά σας να  τρώνε μόνο όταν πεινάνε και όχι επειδή βαριούνται ή δεν έχουν τι να κάνουν, μάθετε τα παιδιά σας να αγαπούν το φαγητό και όχι να τρων από συνήθεια.  Χρειάζεται  υπομονή και θέληση για αλλαγή  και να το κάνουμε με αγάπη για υγεία, για το πολυτιμότερο της ζωής μας, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ!!!!!!

ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *