Τελευταία, είχα ακούσει πολλά για το Άδολο και έπρεπε οπωσδήποτε να το δοκιμάσω. Έτσι αποφάσισα για το τελευταίο cooking dinner της χρόνιας και για να υποδεχτούμε καλά το 2019 να καλέσω φίλους και γνωστούς για να γνωρίσουμε από κοντά αυτό το τόσο εκλεκτό και ιδιαίτερο ούζο.
Το Άδολο είναι η τρίτη απόσταξη της “καρδιάς” του Ούζου Πλωμαρίου που αποστάζεται με υπομονή, για 13 ώρες, μέσα στο σφυληρατημένο στο χέρι χάλκινο άμβυκα του 1911 και αποτελεί την “καρδιά της καρδιάς” του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.
Με ξέρετε όμως, αυτό το παραδοσιακό ποτό, θέλησα να το κάνω πιο μοντέρνο καλώντας τον φίλο μου, Διονύση Πολάτο που φτιάχνει τα καλύτερα ποτά, προκαλώντας τον, να μας ετοιμάσει τα καλύτερα cocktails με ούζο Άδολο!
Είμασταν όλοι καλά και είχαμε αυτή τη θετική ενέργεια για να περάσουμε τέλεια, έτσι τα πρώτα cocktails δεν αργήσαν να ετοιμάζονται!
Ταξιδέψαμε ως τη Μυτιλήνη με τον φίλο μου Νίκο Καλογιάννη, και μας πρότεινε να το δοκιμάσουμε πρώτα ζεστό, όπως είναι δηλαδή, σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορέσαμε έτσι να ανακαλύψουμε όλα τα αρώματά του. Μια ντελικάτη γεύση και αρώματα γλυκάνισου αλλά και λίγες λεμονάτες νότες το Άδολο ήρθε πραγματικά να μας μαγέψει.
Ενώ ετοίμαζα κάποια μεζεδάκια με τόνο, το απολαύσαμε και κρύο αλλά και με το πρώτο cocktail του Διονύση: το Adolo & Cherry. Τον βλέπαμε όλοι και μας εντυπωσίαζε, με πόση προσοχή και αγάπη έφτιαχνε τα cocktails! Ένα cocktail τόσο δροσερό που δεν ενόχλησε καθόλου η γεύση του ούζου αλλά όλα τα συστατικά δέσανε απίστευτα μεταξύ τους. Το κάθε συστατικό έκανε τη δουλειά του! Η φλούδα λάιμ μαζί με το γλυκό του κουταλιού βύσσινο απλά τρέλανε και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!
Ήξερα πως είχα ένα δυνατό προϊόν δίπλα μου, έτσι αποφάσισα να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι των γεύσεων με μύδια με μια απαλή σάλτσα μουστάρδας, θυμάρι και τυρί κρέμα. Ένα θαλασσινό φαγάκι που μας ζέστανε ευχάριστα εσωτερικά! Οι γεύσεις και τα αρώματα δίνανε μόνο χαμόγελα στους καλεσμένους μου. Τόσα χρώματα και ζεστασιά σε ένα πιάτο μας έκανε για λίγο να ξεχάσουμε τη δουλειά και τις υποχρεώσεις. Έτσι είναι η μαγειρική και το καλό φαγητό, μπορούν να σε ταξιδέψουν στα πιο κρυφά σημεία του νου.
Ο Διονύσης ετοίμαζε το δεύτερο cocktail, ένα Adolo Garden Fizz,με χυμό λάιμ, σιρόπι θυμαριού, σταγόνες bitters, 1 φέτα αγγούρι, 3-4 φύλλα βασιλικού και σόδα. Ένα cocktail πιο ελαφρύ από το πρώτο που έδεσε και αυτό πολύ καλά με το ριζότο με γαρίδες και φινόκιο που είχα σκεφτεί να ετοιμάσω. Επέλεξα και ανατολίτικα μπαχαρικά, όπως το κίμινο… Μια μπουκιά ριζότο με μια γουλιά cocktail ήταν μια αξέχαστη εμπειρία!!!
Και εφόσον ένα καλό γεύμα με μια καλή παρέα θέλει και ένα καλό γλυκό, σκέφτηκα να ετοιμάσω μελομακάρονο με μια λευκή κρέμα με ούζο! Ένα θα σας πω…η κρέμα ήταν τόσο δροσερή όπως το ούζο, που θελήσαμε όλοι να το απολαύσουμε βασανιστικά αργά για να μπορέσουμε έτσι να ανακαλύψουμε καλύτερο το κάθε συστατικό.
Τα cooking dinner δεν τελειώσανε, σας υπόσχομαι ακόμα πιο δυνατά γευστικά ταξίδια!
Wow, this amazing!