προορισμός…γεύση!

Το αόρατο κέικ δεν έχει μαγικές ιδιότητες ώστε να εξαφανίζεται ξαφνικά! Το όνομά του το χρωστάει στην σχεδόν αέρινη υφή του που το κάνει να λιώνει στο στόμα σαν «σύννεφο».

Σίγουρα, στο internet μπορείτε να βρείτε πολλές εκδοχές του και με αλμυρά αλλά κυρίως με γλυκά υλικά. Το «αόρατο κέικ» είναι δημιουργία μιας διάσημης food blogger, της Eryne Folle, που το παρουσίασε το 2008. Το κέικ αυτό, μοιάζει αρκετά με κλαφουτί με τη διαφορά ότι τα φρούτα ή τα λαχανικά ανακατεύονται με το ζύμη και μπαίνουν σε στρώσεις.

Η υφή του, πολύ απαλή και τρυφερή, σχεδόν αέρινη και το μυστικό του, το αργό ψήσιμό του. Με τον τρόπο αυτό, τα φρούτα ή τα λαχανικά ενσωματώνονται στην λεπτόρευστη ζύμη.

Πώς το φτιάχνουμε

Η παρασκευή του είναι πολύ απλή. Μπορούμε να φτιάξουμε και σε γλυκιά εκδοχή αλλά και σε αλμυρή. Το μυστικό του είναι το λεπτό κόψιμο των φρούτων ή των λαχανικών με μαντολίνο ή και με μαχαίρι αν σας είναι εύκολο.

Το πιο διαδεδομένο υλικό για το «αόρατο κέικ» είναι φυσικά το μήλο. Ένα είδος μηλόπιτας χωρίς φύλλο ή ζυμάρι.

Για να φτιάξετε λοιπόν, ένα κλασικό αόρατο κέικ μήλου διαμέτρου 18-20 εκ., υπολογίστε περίπου 800 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτά φετάκια, 50 γρ. ζάχαρη, 2 αυγά, 120 ml γάλα, 50 γρ. λιωμένο βούτυρο, 60 γρ. αλεύρι, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, λίγο αλάτι και βανίλια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C αερόθερμο, βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 18-20 εκ. (ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 12×20 εκ.).

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα ή το μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ και σε 3 δόσεις το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και αλάτι, και το γάλα. Ρίχνουμε τις φέτες των μήλων στο μίγμα και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα.

Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε. Μπορούμε να το σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη άχνη και κανέλα ή να ραντίσουμε με σάλτσα καραμέλας.

Μηλόπιτα με μύρτιλα

Μια διαφορετική μηλόπιτα με ζουμερά μύρτιλα που γίνεται πολύ γρήγορα και τρώγεται ακόμα γρηγότερα. Αν θέλετε, μπορείτε να σερβίρεται τη μηλόπιτα με μπάλες παγωτού βανίλιας ή ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *