προορισμός…γεύση!

Τα θαλασσινά είναι μια κατηγορία που όλοι απολαμβάνουμε. Η τιμή τους… τσουχτερή… Εγώ σας έχω μερικές προτάσεις για να τα απολαύσετε αλλά χωρίς να «πονέσει» η τσέπη σας.

Δυο λόγια για την αγορά τους
Όταν αγοράσετε φρέσκα θαλασσινά και κυρίως όστρακα πρέπει να επιλέξετε προμηθευτή της απόλυτης εμπιστοσύνης σας για να είστε σίγουροι για την ποιότητα του θαλασσινού και την ασφάλειά σας. Μια επίσκεψη στην κεντρική αγορά ή στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου (ή σε άλλες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας, ανάλογα με το πού μένετε), είναι μια ασφαλής λύση, έχοντας όμως κατά νου ότι τέτοιες ημέρες η κίνηση είναι μεγάλη. Εκεί όμως θα βρείτε το πιο καλό, φρέσκο και οικονομικό προϊόν.
• Μην σνομπάρετε τα κατεψυγμένα.
Υπάρχουν πολλές και διάφορες μάρκες για να επιλέξετε που θα σας διευκολύνουν μάλιστα γιατί πωλούν τα θαλασσινά είτε ολόκληρα, είτε καθαρισμένα, φιλεταρισμένα και κομμένα (από καλαμάρι ολόκληρο, μέχρι καλαμάρι ροδέλα, και από σουπιά ολόκληρη μέχρι σουπιά φιλέτο, με το μελάνι της σε ξεχωριστή θήκη). Τέτοιες ημέρες μάλιστα πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ κάνουν πολύ καλές προσφορές, με συσκευασίες 1 + 1 δώρο ή με επιπλέον δωρεάν προϊόν ή ακόμα στη μισή τιμή.
• Εξαιρετική πρόταση είναι τα θαλασσινά κονσέρβας
, όπως τα καλαμαράκια. Σερβίρονται όχι μόνο σαν σαλάτα (με τον κλασικό τρόπο), αλλά και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα εγώ σοτάρω τα καλαμαράκια κονσέρβας (καθαρισμένα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα), τα σβήνω με ντομάτα και κρασάκι και τα κάνω κοκκινιστά. Τα σερβίρω με ρύζι ή με σπαγγέτι, φτιάχνοντας μια φοβερή μαρινάρα.

Θαλασσινά στο τηγάνι
Οι τηγανητές γαρίδες είναι μεζές ανεπανάληπτος. Τις τηγανίζω σκέτες, σε δυνατή φωτιά, για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα. Συνήθως τις μαρινάρω με διάφορες μαρινάδες, μια ωραία όμως είναι με γλυκανισάτα υλικά όπως μαραθόσπορο, κύμινο και ούζο. Μια άλλη μαρινάδα είναι στο κρασί και τα μυρωδικά.
Τα καλαμαράκια στο τηγάνι είναι άλλος ένας εξαιρετικό μεζές. Αγοράζω τα φρέσκα ή κατεψυγμένα, τα πλένω και τα στραγγίζω. Είναι σημαντικό να τα σκουπίσω πολύ καλά, για να μην βγάλουν τα υγρά τους και βράσουν στο λάδι, αντί να τηγανιστούν. Τα αλευρώνω και τα τηγανίζω σε δυνατή φωτιά, σε δόσεις. Το ίδιο κάνω και με τα μύδια.
Προς το τέλος, προσθέτω κάποιο ξερό μυρωδικό όπως θυμάρι ή θρούμπι ή μπαχαρικά όπως κόλιανδρο.

Θαλασσινά σαγανάκι
Ίσως η καταπληκτικότερη από τις λιχουδιές. Εκτός από τις κλασικές γαρίδες σαγανάκι, σαγανάκι φτιάχνω και με μύδια, ακόμα και με τα καλαμαράκια κονσέρβας, μια λύση απίστευτα νόστιμη και οικονομική. Νοστιμίστε τα σαγανάκια είτε με ντομάτα είτε με λευκές σάλτσες με βάση τη μουστάρδα ή το κρασί.
Τα σαγανάκια σας θα τα σερβίρετε είτε όπως είναι, σαν θαυμάσιο κρασομεζέ ή ουζομεζέ, μπορείτε όμως να τα σερβίρετε και σαν σάλτσα για ζυμαρικά, πιλάφι ή ριζότο.

Τα υπέροχα μαγειρευτά
Έχουμε συνδέσει τα θαλασσινά με ψήσιμο στη σχάρα ή με σαγανάκια. Κι όμως, μαγειρεύονται με τόσους τρόπους για να τα απολαύσουμε! Ριζότι, κριθαρότο, γεμιστά με ρύζι ή πλιγούρι στο φούρνο, ντολμάδες με μαρουλόφυλλα. Τι να σας πρωτοπώ! Ποιος δεν λαχταρά τα γεμιστά καλαμαράκια (όχι μόνο με ρύζι αλλά και με πλιγούρι ή με κριθαράκι ή με σπανακόρυζο!).
Το χταπόδι γίνεται απίθανο στιφάδο, στο φούρνο με πατάτες, φυσικά με κοφτό μακαρονάκι. Οι σουπιές γίνονται τέλειες σε ριζότο αλλά και με σπανάκι. Μην ξεχάσετε το μυδοπίλαφο και τις γαρίδες πιλάφι ή τις γαριδομακαρονάδες! Επίσης χρησιμοποιήστε το μελάνι που θα βρείτε στις φρέσκες σουπιές (και στις κατεψυγμένες σε ξεχωριστή θήκη μέσα στο σακουλάκι τους) για να φτιάξετε ένα υπέροχο μαύρο ριζότο ή μια ωραία σάλτσα για τη φάβα σας.

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *