Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΤΑ «ΤΟΠΙΑ» ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

ΤΑ «ΤΟΠΙΑ» ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Αυτή τη συνταγή, τα «Τόπια», θέλω να την αφιερώσω σε όλες τις γιαγιάδες… Σ´ αυτές τις υπέροχες γυναίκες, που μαγείρευαν με τη γεύση και το μάτι, μετρούσαν με τη χούφτα, είχαν φαντασία, άνοιγαν φύλλο, ζύμωναν, ξόμπλιαζαν, μπελόνιαζαν… κανάκευαν το φαγητό τους όπως τα παιδιά τους.

 

Σ´ αυτές τις υπέροχες γυναίκες, που στα δύσκολα χρόνια έβαζαν την φαντασία τους να «δουλέψει» προκειμένου να δημιουργήσουν νέες συνταγές, με απλά υλικά,  με ό,τι είχαν στο σπιτικό τους και έκαναν  τις πιο νόστιμες συνταγές.
Αυτή η απλότητα είναι που έκανε και ξεχωριστεί την κρητική κουζίνα!!!
Τα «Τόπια», πήραν το όνομά τους από το σφαιρικό σχήμα τους. Είναι ένα φαγητό που μαγείρευαν πολύ συχνά στις δεκαετίες του 1930-1950 οι νοικοκυρές, στο χωριό Στείρωνα Μονοφατσίου, προκειμένου να ξεγελάσουν την πείνα των μικρών παιδιών.

 

Τα υλικά γι αυτό το φαγητό είναι απλά:
• 1 φλιτζάνα στάρι σπασμένο
• αλεύρι (σκόνη) από στάρι
• 2 μέτρια κρεμμύδια
• 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
• πιπεριά καυτερή
• πελτέ ντομάτας
• πιπέρι
• αλάτι
• ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με τα χέρια μας το αλεύρι, με λίγο χλιαρό νερό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε και αφήνουμε λίγο τη ζύμη μας να «ξεκουραστεί». Έπειτα  κάνουμε μικρά μπαλάκια σε μέγεθος αμύγδαλου.
Αφού έχουμε ετοιμάσει τα τόπια, τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και προσθέτουμε σταδιακά το στάρι τσιγαρίζοντάς τα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και ψήνουμε για 3-5 λεπτά μαζί με το στάρι. Προσθέτουμε 4-5 φλιτζάνες νερό και αφού βράσουν, προσθέτουμε  τις πατάτες και τα τόπια.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Δοκιμάζουμε τις πατάτες και αν πηρουνίζονται, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τα τόπια σερβίρονται ζεστά σε βαθύ πιάτο, ως σούπα, κατά προτίμηση, τις κρύες μέρες του χειμώνα, αν θέλουμε προσθέτουμε και μια καυτερή πιπεριά.

Καλή επιτυχία σε όσους καταπιαστούν!
Λένα Ηγουμενάκη
Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας


Subscribe