προορισμός…γεύση!

Στην Κρήτη,  η Λαμπρή  της καρδιά μου είναι το  χωριό μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου, οι  γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις, τα  ξεχωριστά αρώματα,  οι  μοσχοβολιστές εικόνες,  τα χρώματα που αναδύουν μια παιδικότητα, αυτά  «ζεσταίνουν» την καρδιά μου,  σε  αυτήν  τη «ξεχωριστή» Λαμπρή!

Με το αλεύρι που ευλογήθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη, η γιαγιά, μόλις γυρνούσε σπίτι από την εκκλησία, ανέπιανε το προζύμι με γάλα και αλεύρι. Με την ίδια ζύμη έκανε και τα ανεβατά καλιτσούνια, αλλά και τις κουτσούνες. Έκανε σε όλα της τα εγγόνια από μία κουτσούνα και μας την πρόσφερε ως πασχαλινό δώρο, ένα δώρο που περίμενα με τόση χαρά.

Πρωί πρωί άναβε τον ξυλόφουρνο, έφερναν και οι γειτόνισσες, για να ψήσουν τα δικά τους πασχαλινά ψωμιά. Όλη μέρα το χωριό μας μοσχομύριζε.
Η συνταγή, είναι από το τετράδιο της γιαγιάς μου, ένα δώρο που μου “πρόσφερε” πριν φύγει!
Υλικά
4 οκάδες αλεύρι
1 οκά γιαούρτι
1 οκά γάλα
1 οκά ζάχαρη
150 δράμια βούτυρο
κοπανισμένη μαστίχα

Πως τα φτιάχνουμε
Αφ’ εσπέρας πιάνουμε το προζύμι με το μισό αλεύρι και το μισό χλιαρό γάλα. Την άλλη μέρα αφού δούμε ότι το προζύμι είναι αρκετά φουσκωμένο ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και γλυκοζυμώνουμε, όχι πολύ σκληρή η ζύμη, σκεπάζουμε και την αφήνουμε ήσυχη για 4 ώρες. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη πλάθουμε τα γαλατερά, τα σκεπάζουμε να κρατούν ζεστά, για 4 ώρες. Μετά τα αυγόνουμε και τα στέλνουμε στο φούρνο.
Δεν έγραφε πόση ώρα τα ψήνουμε, εγώ τα έψησα στους 170 °C για 30 λεπτά και βγήκαν τέλεια!

Καλή επιτυχία.
Λένα Ηγουμενάκη
Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *