προορισμός…γεύση!

Πολλές φορές αν δεν πάει κάτι καλά, το σώμα μας είναι εδώ για να μας το υπενθυμίσει και να μας προειδοποιεί με διάφορους τρόπους! Αν λοιπόν τώρα τελευταία νιώθετε κουρασμένοι πιο πολύ από κάθε άλλη φόρα ίσως να σας λείπει σίδηρο. Σας έχω τα 10 πιο σημαντικά σημάδια που μπορούμε να έχουμε αν δεν έχουμε αρκετό σίδηρο στον οργανισμό μας.

1 – Έντονη κόπωση
Τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδηρού μπορούν να αισθάνονται και μετά από μια καλή νύχτα ύπνου, εξαντλημένοι. Μερικές φορές συνιστάται να παίρνετε πάντα με την έγκριση του γιατρού σας συμπληρώματα σιδήρου για να καλύψετε αυτό το κενό και να βρείτε γρήγορα την ενέργεια όπως είχατε και πριν.

2 – Νύχια που σπάνε εύκολα
Αν βλέπετε τελευταία πως τα νύχια σας σπάνε πολύ πιο εύκολα από παλιά, αν τα βρίσκετε πιο μαλακά και σπάνε αμέσως, μπορεί όλα αυτά να είναι από έλλειψη σιδήρου.

3 – Νιώθετε αδυναμία
Εκεί που κάθε Κυριακή πρωί τρέχατε και σας άρεσε, αισθάνεστε τώρα τους μυς σας πιο αδύναμους από ποτέ. Δεν έχετε πια άλλο αυτή τη δύναμη και την απόδοση όπως παλιά. Μη διστάσετε πριν πάτε να κάνετε εξετάσεις να βάλετε στη διατροφή σας το συκώτι για περισσότερη ενέργεια.

4 – Σας πέφτουν τα μαλλιά
Όσο οι μέρες περνούν, διαπιστώνετε πως πολλές τρίχες από τα μαλλιά σας μένουν πάνω στη βούρτσα. Αυτό συνήθως το παθαίνουμε εμείς οι γυναίκες όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου.

5 – Απώλεια μνήμης
Και όμως, δεν θέλω να σας τρομάξω άλλα υπάρχει και αυτό ! Σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης, μπορεί που και που να μη θυμάστε κάποια πράγματα, να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να επαναλαμβάνετε τις καθημερινές σας δουλειές στο σπίτι που συνηθίζετε να κάνετε. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί πράγματι να είναι η συνέπεια της απώλειας μνήμης.

6 – Κρυώνετε συνέχεια
Αν βλέπετε πως κρυώνετε συνέχεια και με το παραμικρό ενώ έξω όσο πάει και ζεσταίνει ο καιρός, ή ακόμη αν τα δάχτυλα σας είναι πάντα παγωμένα, ελέγξτε το, ίσως να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου.

7 – Φαίνεστε σαν να έχετε κάποια κατάθλιψη
Φίλοι και γνωστοί σας, βρίσκουν ότι δεν είστε και στα καλύτερα σας,τώρα τελευταία; Πως είστε πολύ κουρασμένοι, δεν χαμογελάτε ή είστε πάντα σκεπτικοί; Για να ανακτήσετε ξανά τη χαρά της ζωής, δοκιμάστε να βάζετε στο μενού σας πιο πολύ σίδηρο.

8 – Αισθάνεστε τα πόδια σας, κομμένα
Αν έχετε όλο και πιο πολύ μούδιασμα ή σας πονάνε τα πόδια σας, τόσο πολύ ώστε να πρέπει να τα κουνάτε αμέσως. Ίσως να είναι από έλλειψη σιδήρου.

9 – Ξηρό δέρμα
Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο δέρμα και να προκαλέσει εξανθήματα. Εκτός από μια ενυδατική κρέμα, θυμηθείτε να τρώτε φακές.

10 – Αρρωσταίνετε συχνά;
Αν τον τελευταίο καιρό, αρρωσταίνετε με κάθε αλλαγή θερμοκρασίας (κρύωμα, ωτίτιδα, βρογχίτιδα…), θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας κάνει να είστε πιο ευάλωτοι και ευαίσθητοί σε αυτό το είδος λοίμωξης.

author-sign

Δείτε επίσης...