Τρεις διαφορετικές τροφές με ξεχωριστά θρεπτικά συστατικά.
Σπόροι Chia
Ας ξεκινήσουμέ πρώτα με τους ωμούς ανεπεξεργαστους σπόρους CHIA με την εκπληκτική πραγματικά διατροφική αξία!
Πολλοί ίσως να τους έχετε ακούσει σαν τροφή πτηνών. Άλλοι δεν την έχετε ακούσει ποτέ.
Είναι καιρός να μάθετε ότι αυτά τα μικρά σποράκια που για αιώνες χρησιμοποιούν σαν τροφή οι φυλές των Ινδιάνων ήταν από τις κυρίες πηγές ενέργειας και δύναμης των Αζτέκων πολεμιστών!
Oι σπόροι Chia δεν οξειδώνονται όπως ο λιναρόσπορος. Θέλουν βέβαια φύλαξη σε μέρος δροσερό και αντέχουν χωρίς να αλλοιώνονται,περιέχουν περισσότερο Ω3 ακόμα και από τον σολομό Ατλαντικού.( 62% ).
Σημαντικό είναι επίσης ότι το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει σημαντική ποσότητα από το Ω3 του Chia σε EPA & DHA, κάτι που δεν γίνεται με τις άλλες φυτικές πηγές βασικών λιπαρών, οι σπόροι Chia περιέχουν 23% πρωτείνης, και παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό,δεν περιέχει γλουτένη,δεν περιέχει φυτοοιστρογόνα,δεν υπάρχουν μεταλλαγμένες ποικιλίες,δεν έχει γεύση και δεν αλλοιώνει την γεύση των τροφών σας, το ζελ μειώνει την πείνα, δίνει αίσθημα κορεσμού και μπορεί να γίνει σημαντικό όπλο σε κάθε δίαιτα και προσπάθεια αδυνατίσματος.
Οι σπόροι Chia όμως είναι και πολύ σημαντική πηγή πρωτείνης (23%), που για τους παραπάνω λόγους, είναι εξαιρετικά αφομοιώσιμη και άμεσα βιοδιαθέσιμη.
Οι σπόροι Chia είναι αναμφίβολα η πιο πλούσια φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, και μάλιστα σε τιμές μέχρι και δεκαπλάσιες από τους υπόλοιπους σπόρους που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσατε. Περιέχουν σημαντική ποσότητα λινολεικού οξέος, που δεν μπορεί να παρασκευαστεί μέσα στο σώμα μας.
Περιέχει, επίσης, σημαντική ποσότητα από τριγλυκερίδια μακράς αλύσου, απαραίτητα για την απομάκρυνση της χοληστερίνης από τα αρτηριακά τοιχώματα.
Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε : ασβέστιο και βόριο, δυο μέταλλα που συνεργάζονται για την καλή υγεία του οστεικού μας συστήματος.
Η ημερήσια δόση (αν και αυτό είναι απόλυτα ρευστό, δεν έχει περιορισμούς), καθορίζεται στα 2 κουταλάκια του γλυκού.
2 κουταλάκια του γλυκού από τους σπόρους (25 γραμμάρια σπόρων) σας παρέχουν:
- 7 γραμμάρια φυτικών ινών
- 4 γραμμάρια πρωτείνης
- 205 mg ασβεστίου
- 5 γραμμάρια Ω3
- Ω6, ικανοποιητικής ποσότητας
- Όλες τις βιταμίνες Β, κυρίως όμως τις Β2, Β3
- Σίδηρο (3πλάσια περιεκτικότητα από το σπανάκι)
- Μαγνήσιο (15πλάσια περιεκτικότητα από το μπρόκολο)
Αν δοκιμάσετε να βάλετε ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους σε ένα ποτήρι νερό και να τους αφήσετε για περίπου 30 λεπτά, θα δείτε με έκπληξη ότι τα σποράκια έχουν εξαφανιστεί, μαζί με το νερό, και ότι το ποτήρι περιέχει πια ένα σχεδόν στερεό ζελέ.
Αυτό οφείλεται στις ίνες του σπόρου Chia και στην απίστευτη ιδιότητά τους να απορροφούν πολλαπλάσιο του όγκου τους νερό.
Η ίδια ζελοποίηση γίνεται και στο στομάχι όταν καταναλώνουμε τους σπόρους μαζί με την τροφή μας.
- Το ζελέ αυτό, μέσα στο στομάχι δουλεύει σαν εμπόδιο ανάμεσα στους υδατάνθρακες και στα ένζυμα που είναι προορισμένα για να τους διασπάσουν. Κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίσει την μετατροπή των υδατανθράκων σε σάκχαρα.
- Το αποτέλεσμα δεν βοηθά μόνο τα άτομα με προβλήματα σακχάρου στο αίμααλλά έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα που μας αφορά όλους. Η αργή πέψη των υδατανθράκων κρατά για περισσότερη ώρα υψηλά τα επίπεδα ενέργειας που αυτοί προσφέρουν στο σώμα μας.
Με τους σπόρους Chia, το σώμα διατηρεί τα επίπεδα των υγρών του, τα ρυθμίζει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά, και τελικά διατηρεί την ηλεκτρολυτική ισορροπία του.
Σε ορισμένες διαταραχές, όπως η διάρροια, οι εμετοί κλπ, η απώλεια των εξωτερικών υγρών των κυττάρων αναγκάζει τα υγρά που βρίσκονται μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες να κινηθούν εξωτερικα για να μειώσουν την απώλεια.
Κάτι τέτοιο αναμφίβολα φέρει ανισορροπία ηλεκτρολυτών με επιπτώσεις σε όλο το σώμα και κυρίως στην καρδιακή λειτουργία. Με την κατανάλωση σπόρων Chia κατι τέτοιο αποφεύγεται.
- Η κατανάλωση σπόρων Chia μαζί με κάθε τροφή βοηθά σημαντικά τα άτομα με πεπτικές διαταραχέςπου δυσκολεύονται να καταναλώσουν ωμές φυτικές τροφές.
- Άτομα με σπαστική κολίτιδα, και προβλήματα εντέρων μπορούν, αν προσθέσουν στην τροφή τους τους σπόρους Chia να πάψουν να βιώνουν το πρόβλημα και να καταναλώνουν ακόμα και ό.τι μέχρι τώρα θεωρούνταν αυστηρά απαγορευμένο.
- Η σωστή πέψη και η ανακούφιση των πεπτικών (στομαχικών και εντερικών) διαταραχών έχει και ένα άλλο σημαντικότατο αποτέλεσμα: την πιο σωστή και ολοκληρωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικώναπό το έντερο και την θρέψη του σώματος.
Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος, η σημασία του οποίου γίνεται όλο και περισσότερο γνωστή, προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα στην καλή υγεία μας.
Καλλιέργειες του σπόρου του λιναριού, αναφέρονται σε αρχαία Αίγυπτο και Κίνα, ενώ ο μύθος θέλει τον Καρολομάγνο τον Μέγα, να… ταΐζει τους έμπιστούς του τον 8ο αιώνα με λιναρόσπορο, φροντίζοντας έτσι για την καλή υγεία τους.
Από αυτό και μόνο αντιλαμβανόμαστε πως οι δυνατότητες και η θρεπτική ταυτότητα του λιναρόσπορου, είναι γνωστά από τα αρχαία κιόλας χρόνια.
Η μέχρι τώρα – παραγνωρισμένη αυτή τροφή προσφέρει στον οργανισμό, εκτός από το λινελαϊκό οξύ και το άλφα-λινολενικό οξύ, δυο λιπαρά οξέα που είναι σημαντικά για τον οργανισμό, Ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και τις πολύτιμες λιγνάνες.
Πιο συγκεκριμένα, οι λιγνάνες, περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε όσπρια και δημητριακά, με τη διαφορά ότι στο λιναρόσπορο βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες (από 75 έως 800 φορές μεγαλύτερη αναλογία).
Είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και λειτουργούν και σαν φυτοοιστρογόνα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρουσιάζουν πολύ σημαντική αντικαρκινική δράση αφού μπλοκάρουν τη λειτουργία ενζύμων που εμπλέκονται στο σχηματισμό των καρκινικών όγκων.
Προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του στήθους και τους άντρες από την εμφάνιση προστάτη. Ο λιναρόσπορος λοιπόν είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά της φύσης, σημαντικότερο ακόμα και από τα μούρα και τα λαχανικά.
Ο σπόρος του λιναριού είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, διαλυτής και αδιάλυτης μορφής.
Οι ίνες που διαλύονται με το νερό, βοηθούν στην πτώση της χοληστερίνης και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η αδιάλυτη μορφή φυτική ίνας ενισχύει τη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Τέλος, επειδή ένα μόνο κουταλάκι λιναρόσπορου περιέχει 8 γραμμάρια φυτικές ίνες, καλό είναι όταν πρώτο-εντάξετε τον σπόρο αυτό στη διατροφή σας, να φροντίσετε να το κάνετε σταδιακά, ξεκινώντας για παράδειγμα με μισό κουταλάκι την ημέρα για να αποφύγετε τυχόν πρήξιμο.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους, ενώ είναι γνωστό πως δεν τα παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Ο μοναδικός τρόπος λοιπόν να τα αποκτήσει είναι μέσω τροφών όπως είναι ο λιναρόσπορος.
Η αντιφλεγμονώδης δράση των Ω-3 είναι δεδομένη και διόλου αμελητέα αν και τα Ω-3 λιπαρά του λιναρόσπορου δεν είναι της ίδιας κατηγορίας με εκείνα που λαμβάνουμε από τα ψάρια, γι’ αυτό καλό είναι να μην περιορίζεστε στις επιλογές σας.
Ο συνεργασία των τριών βασικών θρεπτικών στοιχείων στο λιναρόσπορο, είναι ο κύριος λόγος που θεωρείται μια από τις πιο θρεπτικές τροφές της φύσης.
Ο λιναρόσπορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αρτοσκευασμάτων όπως μπισκότα, κέικ, ψωμί πολύσπορο, κουλούρια και άλλα.
- Προσθέστε λιναρόσπορο στα δημητριακά σας ή στη βρώμη στο πρωινό.
- Προσθέστε ένα κουταλάκι αλεσμένου λιναρόσπορου στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα που αλείφετε σε σάντουιτς σε ένα γεύμα.
- Μίγμα λιναρόσπορου σε χυμό ή smoothies.
- Πασπαλίστε σε σαλάτες ή σούπες.
- Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι σας.
- Προσθήκη λιναριού σε σάλτσες ντομάτας ή κατσαρόλας.
- Προσθήκη λιναρόσπορου σε κεφτέδες ή ρολό
Κέιλ (kale)
Ο λόγος περί του κέιλ (kale), κοντινού συγγενή του άγριου λάχανου, που έχει τρυπώσει μέσα σ’ όλες τις κουζίνες, τα μενού των εστιατορίων, γι αυτό έχουν γραφτεί εκατοντάδες συνταγές και βιβλία μαγειρικής, έχουν γίνει τηλεοπτικές εκπομπές, σελέμπριτι, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, ορκίζονται στις ευεργετικές του ιδιότητες και έχει τυπωθεί ακόμα και σε δεκάδες t-shirt από φανατικούς vegans.
Τσιπς από κέιλ, σμούθι, σαλάτες, μαγειρευτά, κέικ… δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να βάλεις λίγο κέιλ μέσα. Με λίγα λόγια το κέιλ από ένα απλό λαχανικό μετατράπηκε σε υπερτροφή.
Έχει γίνει άρθρο στους New York Times, το περιοδικό γεύσης Bon Appétit το ανήγαγε σε λαχανικό της χρονιάς για το περασμένο έτος, η Guardian και η Telegraph έχουν δημοσιεύσει πολλάκις έρευνες και γνώμες σχετικά με αυτό.
Πως όμως ξεκίνησε όλη αυτή η μόδα και κυρίως που οφείλεται αυτή η κατακόρυφη άνοδος στη δημοτικότητά του;
Αν και πρόκειται για ένα είδος λαχανίδας που το γενετικό της υλικό ομοιάζει με τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελών και τα κουνουπίδια, η θρεπτική αξία του κέιλ τα ξεπερνά όλα με διαφορά.
Όπως έχει καταγραφεί από μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών αφού περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου κι ας μην ανήκει στα γαλακτοκομικά ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών.
Περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και περίπου διπλάσια ποσότητα ωχρίνης, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.
Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, γεγονός που του προσδίδει τις αντικαρκινικές ουσίες ινδόλες που συντελούν στη ρύθμιση των οιστρογόνων και καταπολεμούν τον καρκίνο του εντέρου.
Κατέχει πολύ υψηλή θέση στον κατάλογο με τις τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο καθώς και από πολλές ακόμα παθήσεις.
Η δε μεγάλη του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι μηδενικές του θερμίδες το καθιστούν σε απόλυτο ρυθμιστή της πέψης και μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο.
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Άνω Λιόσια Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Email: [email protected]
Tastes great!