προορισμός…γεύση!

Γλυκιά ή πικρή, κίτρινη ή ροζ, η λεμονάδα θα είναι πάντα συνδεδεμένη με τα ηλιόλουστα καλοκαιρινά απογεύματα. Ένα δροσερό κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας, η απλή λεμοναδίτσα έχει πολύ πλούσια ιστορία. Ο κόσμος ολόκληρος, απολαμβάνει τη λεμονάδα για τουλάχιστον 1000 και πλέον χρόνια.
Ξαπλώστε στην σεζλόνγκ και πάμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο για να την μάθουμε.

Από που κατάγεται

Η λεμονάδα, μάλλον ξεκίνησε από την Ασία, αλλά πρωτοκαταχωρήθηκε σε γραπτά κείμενα στην αρχαία Αίγυπτο. Τα λεμόνια προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία και την Μιανμάρ, οπότε εικάζουμε ότι πρώτοι οι Ασιάτες είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν κάποια μορφή ζαχαρούχου νερού με λεμόνι. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά προέρχεται από τον Πέρση ποιητή Nasir-L-Khusraw, ο οποίος έγραψε λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή στην Αίγυπτο, γύρω στο 1050 μ.Χ. Η αιγυπτιακή λεμονάδα η οποία ονομαζόταν qatarzimat, ήταν ένα πολύτιμο είδος και γρήγορα έγινε γνωστή και στους γύρω πολιτισμούς.

Λεμονάδα η κλασσική!

• 250 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
• 100 γρ. ζάχαρη
• 750 ml νερό
• 1 πρέζα αλάτι
• παγάκια
• φύλλα δυόσμου
Σε μια κανάτα βάζω το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω το νερό, το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω αρκετό πάγο και σερβίρω αμέσως με λίγα φύλλα δυόσμου.

Οι περιπλανώμενοι λεμονοπώλες

Καθώς το εμπόριο άρχισε να επεκτείνται, τα λεμόνια και η λεμονάδα γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή σε όλη την Ευρώπη. Το αναψυκτικό αυτό, απέκτησε μεγάλη φήμη στο Παρίσι, όπου δημιουργήθηκε η Compagnie de Limonadiers γύρω στο 1670. Αυτή η περιπλανώμενη ομάδα πλανόδιων πωλητών, πουλούσαν ποτήρια λεμονάδας στους περαστικούς, από ένα μικρό δοχείο το οποίο είχαν δεμένο στην πλάτη τους.

Πολλές χώρες… πολλές λεμονάδες

Σε όλη τη Βόρεια Αμερική αλλά και στην Ινδία, η λεμονάδα είναι το γνωστό σε όλους μείγμα νερό-ζάχαρη-φρέσκος χυμός λεμονιού. Αν παραγγείλεις λεμονάδα στην Αγγλία, την Αυστραλία ή την Ιρλανδία θα πάρεις ένα αναψυκτικό με άρωμα λεμονιού, εντελώς διάφανο που περιέχει ανθρακικό. Κάτι σαν την sprite. Αν όμως, στην Αγγλία ζητήσεις μια cloudy lemonade, τότε θα πάρεις μια κλασσική μεν λεμονάδα με ή χωρίς ανθρακικό.

Strawberries Lemonade

• 380 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
• 200 γρ. φρέσκες φράουλες
• 1.200 ml νερό
• 300 γρ. ζάχαρη
• φράουλες για το σερβίρισμα
• παγάκια


Βάζω τις μετρημένες φράουλες στο μπλέντερ και τις πολτοποιώ μέχρι να γίνουν πουρές. Αδειάζω τον πουρέ σε ένα ψιλό σουρωτήρι, το τοποθετώ επάνω σε μια κανάτα και ανακατεύω για να πάρω όσο περισσότερο χυμό μπορώ.


Σε μια κατσαρολίτσα βάζω 2 φλιτζάνια από το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη. Αφήνω να πάρουν μια βράση και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Σε μια μεγάλη κανάτα, βάζω το χυμό λεμονιού, το χυμό από τις φράουλες, το υπόλοιπο νερό και το κρύο σιρόπι. Ανακατεύω και αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρω με φρέσκες φράουλες και παγάκια.

Στη Μέση Ανατολή… μοσχομυρίζει μέντα

Αν κάνεις μια βόλτα στο Ισραήλ, το Λίβανο ή την Ιορδανία, μπορείς να βρεις μια Limonana. Μια τοπική παραλλαγή που περιλαμβάνει φύλλα μέντας. Ο συνδυασμός λεμόνι-μέντα είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις χώρες της Μέσης Ανατολής και μάλιστα από το 1990 άρχισε να διαφημίζεται στην τηλεόραση αλλά και σε δημόσια μεταφορικά μέσα. Έγινε τόσο δημοφιλές που μεγάλες εταιρίες αναψυκτικών άρχισαν να φτιάχνουν τα δικά τους μείγματα με διαφορετικά ποσοστά αρώματος και χυμού.

Peach Lemonade

• 180 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
• 2 μέτρια, ώριμα ροδάκινα
• 200 γρ. ζάχαρη
• 1 λίτρο νερό
• φέτες ροδάκινου και νεκταρίνι, για το σερβίρισμα
• φύλλα μέντας

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω 2 φλιτζάνια από το μετρημένο νερό, τη ζάχαρη και τα ροδάκινα κομμένα σε κομμάτια. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζω για 6-7 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Αδειάζω το κρύο μείγμα σε ψιλό σουρωτήρι και πιέζω να βγάλω όσο περισσότερο ζωμό μπορώ.

Σε μια κανάτα βάζω το υπόλοιπο νερό, το ζωμό από τα ροδάκινα, το χυμό λεμονιού. Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει. Προσθέτω φρεσκοκομμένες φέτες ροδάκινου και νεκταρίνι, λίγα παγάκια και φύλλα μέντας.

Η λεμονάδα δεν είναι επιστημονική ανακάλυψη, αλλά…

Σχεδόν κάθε παγωμένο ποτό-αναψυκτικό είναι ευχάριστο σε μια ζεστή, γεμάτη μέρα. Οι ειδικοί των τροφίμων όμως, ανακάλυψαν γιατί η λεμονάδα είναι τόσο πολύ αγαπητή, παγκοσμίως. Τα ξινά ή τα υπόξινα ποτά, διεγείρουν τους σιελογόνους αδένες μας, γεγονός που μας ανακουφίζει από την αίσθηση ξηροστομίας, που συνδέεται με την αφυδάτωση και την κούραση. Αυτό θα το καταλάβετε αμέσως, αν μετά από μια ζεστή και κουραστική μέρα, απολαύσετε μια δροσερή λεμονάδα. Θα «σβήσει τη δίψα σας» αμέσως!

Pink Lemonade


• 350 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
• 100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
• 120 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα σμέουρα (raspberries)
• 1.250 ml νερό
• 200 γρ. ζάχαρη
• φέτες λεμονιού και λάιμ για το σερβίρισμα
• φρέσκα σμέουρα
Βάζω τα σμέουρα και λίγο από το χυμό λεμονιού στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ. Μεταφέρω τον πολτό σε ψιλό σουρωτήρι ή τουλουπάνι και αφήνω να στραγγίξει όσο περισσότερο από το χυμό μπορώ. Κατά διαστήματα, πιέζω με μια κουτάλα για να περάσει περισσότερος χυμός.

Μεταφέρω το χυμό από τα σμέουρα, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το χυμό λάιμ σε μια κανάτα. Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω το νερό, ανακατεύω και βάζω στο ψυγείο να κρυώσει καλά. Σερβίρω με φέτες λεμονιού και λάιμ και φρέσκα σμέουρα.

3 έξυπνα κόλπα για απίθανες λεμονάδες

  1. Για να βγάλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα χυμού, καταργούμε τον αποχυμωτή και χρησιμοποιούμε το μίξερ πάγκου. Πλένουμε τα λεμόνια, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Προσαρμόζουμε το φτερό και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πολτοποιηθούν τα λεμόνια. Μεταφέρουμε τον πολτό σε τουλουπάνι και στίβουμε για να πάρουμε το χυμό. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από τον χυμό, παίρνουμε και τα έλαια που υπάρχουν στην φλούδα των λεμονιών.
  2. Για να αποκτήσει η λεμονάδα μια φυσική γλύκα χωρίς να προσθέσετε μεγάλη ποσότητα γλυκαντικής ουσίας, «περάστε» τα λεμόνια από το φούρνο. Κόψτε τα στη μέση, βάλτε τα σε μια λαμαρίνα και ψήστε τα για 20 λεπτά στους 160°C στις αντιστάσεις. Βγάλτε τα λεμόνια από το φούρνο και αφήστε τα να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τα στύψετε. Με το ψήσιμο, τα λεμόνια θα αποκτήσουν μια διακριτική γλυκιά γεύση. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γλύκα ανάλογα με τα γούστα σας.
  3. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι για να «ξυπνήσετε» τη γεύση. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η προσθήκη λίγου αλατιού κάνει τα πάντα καλύτερα – από τα απλά μπισκότα σοκολάτας μέχρι τα υπερβολικά ξινά γκρέιπφρουτ. Το ίδιο ισχύει φυσικά, όταν προσθέσετε λίγο αλάτι στη λεμονάδα ή σε άλλα ποτά με βάση τα εσπεριδοειδή. Το αλάτι, θα δυναμώσει τα αρώματα, θα μετριάσει την οξύτητα και θα ισορροπήσει το γλυκαντικό που θα προσθέσετε.

Cherry Lemonade

• 250 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
• 250 γρ. κεράσια
• 200 γρ. ζάχαρη
• 1.200 ml νερό
• ολόκληρα κεράσια, για το σερβίρισμα
• φέτες λεμονιού
• φύλλα βασιλικού
• παγάκια
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω 3 φλιτζάνια από το μετρημένο νερό, τη ζάχαρη και τα κεράσια αφού τα έχω κόψει (δεν χρειάζεται να αφαιρέσω τα κουκούτσια). Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζω για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Αδειάζω το κρύο μείγμα σε ψιλό σουρωτήρι και πιέζω να βγάλω όσο περισσότερο ζωμό μπορώ.
Σε μια κανάτα βάζω το υπόλοιπο νερό, το ζωμό, το χυμό λεμονιού. Αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει. Προσθέτω κεράσια, φέτες λεμονιού, φύλλα βασιλικού και παγάκια.

author-sign

Δείτε επίσης...

2 Comments

Απάντηση