Χωριάτικο ψωμί γάστρας με ανάμεικτους σπόρους
Υλικά
Εκτέλεση
-
Βάζω σε ένα μπολ τα 2 άλευρα, τα ανακατεύω και κάνω μια λακούβα στο κέντρο. Προσθέτω τη μαγιά, τους σπόρους, το αλάτι και το νερό και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα σε μια τραχειά, υδαρή ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με πετσέτα και αφήνω τη ζύμη για 8 ώρες να φουσκώσει καλά.
-
Πασπαλίζω με μπόλικο αλεύρι τον πάγκο και αδειάζω τη ζύμη. Αλευρώνω τα χέρια μου και μια πλαστική σπάτουλα και ξεκινάω να «διπλώνω» τη ζύμη από έξω προς το κέντρο με τη βοήθεια της σπάτουλας. Δεν ζυμώνω με δύναμη, απλά πλάθω σε στρογγυλό ομοιογενές καρβέλι με τη βοήθεια του επιπλέον αλεύρου. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζω και πάλι με πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Με ένα ψαλίδι, κόβω το αντικολλητικό χαρτί που εξέχει από τη ζύμη και τη μεταφέρω σε μια γάστρα διαμέτρου 22 εκ. Χαράζω με ένα κοφτερό μαχαίρι, σκεπάζω τη γάστρα και ψήνω για 25 λεπτά. Αφαιρώ το καπάκι της γάστρας και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμη.
User Reviews
Really good!
Really good!