Χαλβάς πολίτικος με σταφίδες και κουκουνάρι
Υλικά
Για το σιρόπι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
-
Βράζω τα υλικά του σιροπιού
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του και τα βράζω για 3 - 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω κατά μέρος.
Για το χαλβά
-
Ετοιμάζω την φλούδα πορτοκάλι
Θέλουμε να κρατήσουμε μόνο το πορτοκαλί μέρος και κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπιρτόξυλα, ζεματισμένες για 3 λεπτά σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένες
-
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρω για 15 - 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα. Προσθέτω τις σταφίδες, τα κουκουνάρια (αν τα χρησιμοποιήσω) και τις στραγγισμένες λωρίδες από φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύω για 1 - 2 λεπτά.
-
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το ζεστό σιρόπι, σουρωμένο (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει). Ανακατεύω.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι. -
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 5 - 6 λεπτά.
-
Μοιράζω το χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ (ειδική για ζελέ, χαλβά ή σαρλότ) ή τον μοιράζω σε 6 - 8 ατομικά φορμάκια. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρω το χαλβά.
-
Τον σερβίρω, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα σε σκόνη ή -για πιο πρωτότυπο αλλά εξίσου ταιριαστό αποτέλεσμα- με γλυκό κουταλιού βύσσινο.
User Reviews
Exceptional!