Χαλβάς πανακότα με κόκκινα φρούτα
Υλικά
Για τον χαλβά
Για την πανακότα
Για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Για την πανακότα
-
Βάζω τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να ζεσταθεί. Στύβω καλά τις ζελατίνες και τις ρίχνω στο κατσαρολάκι. Ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσουν και αφήνω στην άκρη.
-
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δεν αφήνω να βράσει. Μόλις λιώσει η ζάχαρη αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη βανίλια και χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι ρίχνω το γάλα με τις λιωμένες ζελατίνες. Ανακατεύω καλά και αφήνω να κρυώσει. Μεταφέρω το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να αρχίζει να πήζει.
Για τον χαλβά
-
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και το σπορέλαιο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω το σιμιγδάλι πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρω για 15 – 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα. Προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό* και ανακατεύω συνεχώς μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει τα υγρά και να στεγνώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τον χαλβά να κρυώσει.
Για τη συναρμολόγηση
-
Τοποθετώ ένα τσέρκι διαμέτρου 28-30 εκ. σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και αδειάζω εκεί τον χαλβά. Πιέζω με ένα κουτάλι για να γίνει συμπαγής. Βγάζω την κρέμα από το ψυγείο και την αδειάζω επάνω στον χαλβά. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για 8ώρες (ιδανικά για όλο το βράδυ).
Αφαιρώ το τσέρκι και στολίζω με κόκκινα φρούτα.
Note
*Μη φοβηθείτε για την τεχνική που σας προτείνω. Μόλις ρίξετε τη ζάχαρη και το νερό, θα δημιουργηθεί ένα πολύ υγρό μείγμα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος το μείγμα σιγά σιγά θα πήξει.