προορισμός…γεύση!

Βαρένικα ποντιακά

0 Add to Favorites
Prep Time 15 mins Cook Time 25 mins Rest Time 1 hr Total Time 1 hr 40 mins Servings: 4

Υλικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Video
Off On

Για τη ζύμη

  1. Βάζω όλο το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω το αυγό, 250 ml από το νερό και το αλάτι. Ξεκινάω να ζυμώνω τα υλικά και αν δω ότι είναι πολύ στεγνό το μείγμα, συμπληρώνω λίγο από το νερό. Ζυμώνω καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Για τη γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά.

Για τα βαρένικα

  1. Κόβω τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο και τοποθετώ ένα κομμάτι ζύμη. Με ένα πλάστη ανοίγω σε λεπτό, στρογγυό φύλλο (όσο πιο λεπτό μπορώ) όπως κάνω για το φύλλο της πίτας. Με ένα ποτήρι του νερού, κόβω μικρά δισκάκια ζύμης. Βάζω από 1 κουταλάκι γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου. Αλείφω με λίγο νερό τις άκρες του δίσκου και κλείνω καλά. Μεταφέρω τα έτοιμα βαρένικα σε μια λαμαρίνα και τα κρατάω σκεπασμένα μέχρι να έρθει η ώρα να τα μαγειρέψω. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν.

  2. Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά να βράσει. Τοποθετώ επάνω στην κατσαρόλα το ειδικό μπαμπού σκεύος* για το άτμισμα ή εναλλακτικά τοποθετώ το σουρωτήρι. Προσοχή! Ούτε το μπαμπού, αλλά ούτε και το σουρωτήρι πρέπει να ακουμπά στο νερό. Βάζω μια σειρά από βαρένικα, σκεπάζω με το καπάκι και τα μαγειρεύω στον ατμό για 20-25 λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος του φύλλου που θα ανοίξετε).

Σερβίρισμα

  1. Σε ένα μπρίκι βάζω το βούτυρο και το ζεσταίνω μέχρι να κάψει καλά. Σερβίρω τα βαρένικα σε μια πιατέλα, ραντίζω με το καμένο βούτυρο και πασπαλίζω με ψιλοκομμένο δυόσμο. Σερβίρω με σάλτσα ντομάτας.

Note

*ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εναλλακτικά, μπορούμε να βράσουμε τα βαρένικα. Βάζουμε πολύ νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αρκετό αλάτι. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε λίγα λίγα τα βαρένικα. Ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και βάζουμε τα επόμενα. Δεν βάζουμε όλα τα ζυμαρικά μαζί γιατί θα σταματήσει ο βρασμός του νερού και θα λασπώσουν.

Keywords: Βαρένικα,ποντιακά
Rate this recipe

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *