Σύκα ψητά με καραμέλα
Υλικά
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C.
Βάζω τα σύκα ολόκληρα, όρθια (με το κοτσάνι και το χιαστί σκίσιμο προς τα πάνω), σε μονή στρώση, μέσα σε ένα μέτριο ταψί. -
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πασπαλίζω ομοιόμορφα τη ζάχαρη και τη ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψω. Όταν αρχίσει να λιώνει, ιδιαίτερα στις άκρες του πυθμένα, ανακινώ το τηγάνι ώστε να απλωθεί καλά η ζάχαρη που δεν έχει λιώσει.
-
Συνεχίζω με αυτό τον τρόπο για περίπου 15-20 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει όλη η ζάχαρη και να γίνει μια καραμέλα με βαθύ χρυσαφένιο χρώμα και παχύρρευστη υφή. Περιχύνω τα σύκα με την καραμέλα αυτή, φροντίζοντας να βραχούν ομοιόμορφα και η καραμέλα να πέσει στις σχισμές. Βάζω το ταψί στη μεσαία σκάλα του φούρνου και ψήνω για 15 λεπτά, μέχρι η καραμέλα να γίνει σιρόπι και να βγάζει μικρές φουσκαλίτσες.
-
Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το βάζω κατευθείαν στο ψυγείο. Τα σύκα θα «κάτσουν» ελαφρώς, καθώς κρυώνουν, αλλά είναι φυσιολογικό. Τα αφήνω μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Για να σερβίρω, τα μοιράζω σε πιάτα και τα ραντίζω με την κρύα καραμέλα. Συνοδεύω με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
User Reviews
Exciting!