Σαρδέλες στο φούρνο σε στρώμα καρότου
Υλικά
Για τις σαρδέλες
Για το ταψί
Εκτέλεση
Για τις σαρδέλες
-
Καθαρίζω τις σαρδέλες. Κόβω πρώτα το κεφάλι και το τραβάω προς τα κάτω έτσι ώστε να αφαιρέσω και τα εντόσθια. Ξεπλένω καλά τις σαρδέλες με τρεχούμενο νερό και τις βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύω και τις σκεπάζω με μεμβράνη. Αφήνω τις σαρδέλες να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσω τα άλλα υλικά.
Για το ταψί
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε λεπτά φετάκια. Καθαρίζω τα καρότα και τα τρίβω στο χοντρό του τρίφτη.
-
Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω τα μπαχάρια και τα «καίω» για 30 δευτερόλεπτα να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνω τα κρεμμύδια αλατίζω και σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα καρότα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για 3 λεπτά. Προσθέτω τη σάλτσα ντομάτας, τις σταφίδες και τον άνηθο και ανακατεύω για 1-2 λεπτά.
-
Αδειάζω το μείγμα σε ένα ταψάκι, το απλώνω καλά και τοποθετώ τις σαρδέλες επάνω στα λαχανικά. Περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο ακόμη και σκεπάζω το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά.