Σαλάτα του Καίσαρα με αντσούγιες
Υλικά
Για τα κρουτόν σκόρδου
Για τη σαλάτα
Για τη μαγιονέζα σκόρδου-λεμονιού
Εκτέλεση
Κρουτόν σκόρδου
-
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω το κομμένο σκόρδο. Το σοτάρω για ½ λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του αλλά να μην ροδίσει γιατί θα πικρίσει και θα μυρίσει έντονα. Βγάζω τα κομματάκια με ένα κουταλάκι, τα πετάω και ρίχνω στο αρωματισμένο λάδι τα κυβάκια ψωμιού. Τα τηγανίζω για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με την κουτάλα, μέχρι να απορροφήσουν το περισσότερο λάδι και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και μεταφέρω τα κρουτόν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
Μαγιονέζα σκόρδου-λεμονιού
-
Ρίχνω στο μπλέντερ τον μελάτο κρόκο αυγού, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και τα φιλέτα αντσούγιας. Τα χτυπάω για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν πολτός, ομοιογενής και πυκνός. Χωρίς να σταματήσω το χτύπημα ρίχνω σταδιακά το ελαιόλαδο σε αργή ροή, μέχρι ο πολτός να μετατραπεί σε μια ελαφρώς ανοιχτόχρωμη, λεία και πυκνή μαγιονέζα.
Νοστιμίζω με πιπέρι και αφήνω τη μαγιονέζα κατά μέρος –δεν βάζω αλάτι γιατί οι αντσούγες είναι αλμυρές.
User Reviews
Exceptional!