Ρεβιθόσουπα με χωριάτικο λουκάνικο βελουτέ
Υλικά
Εκτέλεση
-
Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζω, τα ξεπλένω καλά και τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα καλύπτω κατά 4 - 5 εκ. με κρύο νερό και το αφήνω να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά στο μέτριο και ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια (περίπου 20 λεπτά).
-
Μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω τα ρεβίθια για 1½ - 2 ώρες περίπου, ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι, μέχρι να μαλακώσουν. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά αλατίζω και ολοκληρώνω το μαγείρεμα. Στραγγίζω τα ρεβίθια και κρατάω κατά μέρος περίπου 4 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους. Αν δεν φτάνει συμπληρώνω με λίγο κρύο.
-
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω 2 - 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι μαζί με λίγο αλάτι, για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτω το σκόρδο και το σοτάρω για άλλο 1/2 λεπτό.
-
Ρίχνω τα ρεβίθια, τα ανακατεύω και σβήνω με τα 4 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους που κράτησα κατά μέρος. Προσθέτω και το μισό θυμάρι, αλατοπιπερώνω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 30 λεπτά.
-
Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω τη σούπα να κρυώσει για 10 λεπτά και την πολτοποιώ στο μπλέντερ, σε δόσεις. Την ξαναρίχνω στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα και προσθέτω το ξίδι, το γάλα (ή την κρέμα γάλακτος) και το υπόλοιπο θυμάρι. Ανακατεύω και μαγειρεύω για 5 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αποσύρω και αφήνω κατά μέρος.
-
Ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζω τα ψιλοκομμένα λουκάνικα για 5 - 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα στραγγίζω και κρατάω 2 - 3 κουτ. σούπας από το λάδι αυτό.
-
Μοιράζω τη σούπα σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και από πάνω ρίχνω τα τηγανισμένα τραγανά λουκάνικα. Ραντίζω κάθε μερίδα μόνο με μερικές σταγόνες από το λάδι που τηγάνισα τα λουκάνικα, προσθέτω και τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνω μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρω αμέσως.
User Reviews
Supreme