Ψωμί με ταχίνι και σουσάμι
Υλικά
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ ανακατεύω το ταχίνι με το ζεστό νερό για να αραιώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, το σουσάμι, τη μαγιά, το μέλι και το αλάτι. Ανακατεύω, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το μείγμα νερού-ταχινιού. Ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες), μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ζυμώνω καλά για περίπου 10 λεπτά με τα χέρια (ή 5 - 6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι να φτιάξω ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι. -
Σκεπάζω το μπολ (ή τον κάδο) με μια κουβερτούλα και αφήνω για 1 ώρα σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνω λίγο το ζυμάρι για να ξεφουσκώσει. Αλείφω την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι. Μεταφέρω το ζυμάρι σε μια γάστρα ή φόρμα, σκεπάζω με μια πετσέτα και το αφήνω για 30 λεπτά να ξαναφουσκώσει.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Ξεσκεπάζω τη φόρμα και ψήνω το ψωμί για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του. Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνω για άλλα 15 λεπτά. Βγάζω το ψωμί σε σχάρα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.