Ψωμάκια ημίγλυκα με ηλιόσπορους
Υλικά
Εκτέλεση
-
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το μαλακωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γάλα και τη μαγιά και τα χτυπάω με το σύρμα (ή με το μίξερ) για 2 λεπτά, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν.
-
Προσθέτω τα 4 καλά χτυπημένα αυγά, το αλάτι και την κανέλα και συνεχίζω το χτύπημα για περίπου 3 λεπτά, πάντα σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα και, καθώς το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, αλλιώς προσαρμόζω στο μίξερ πάγκου το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες. Αν δω ότι η ζύμη προκύπτει στεγνή, ρίχνω σταδιακά λίγο χλιαρό νερό.
-
Ζυμώνω για 6 - 8 λεπτά με τα χέρια ή για 5 λεπτά με τον «γάντζο», μέχρι να φτιάξω μια ζύμη ελαστική και λεία. Προσθέτω 1 κουτ. σούπας από τους ηλιόσπορους και ζυμώνω για 1 - 2 λεπτά ακόμα, για να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη. Τη σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και αφήνω σε χλιαρό μέρος για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά.
-
Τη μεταφέρω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την κόβω σε 8 ίσα μέρη. Πλάθω το καθένα σε σχήμα πέταλου ή σε στρογγυλό κλασικό φραντζολάκι. Τα αραδιάζω σε μια λαμαρίνα φούρνου, στρωμένη με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο.
-
Σε ένα μπολάκι χτυπάω ελαφρώς το τελευταίο αυγό με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφω τα ψωμάκια με το μείγμα. Τα πασπαλίζω με τους υπόλοιπους ηλιόσπορους και τα ψήνω για 50 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα και σερβίρω.
User Reviews
❤️ ❤️ ❤️