Πορκέτα γεμιστή με μήλα
Υλικά
Για την γέμιση
Εκτέλεση
-
Βγάζω την πορκέτα από το ψυγείο και την αφήνω για 1 ώρα μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Την στεγνώνω καλά με χαρτί κουζίνας και την τρίβω εξωτερικά με μπόλικο αλάτι.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C αερόθερμο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης. Στρώνω σε ένα ταψί ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
-
Με την ξύλινη λαβή μιας κουτάλας, δημιουργώ κενό στο κέντρο της πορκέτα και την γεμίζω μέχρι επάνω με το μείγμα της γέμισης. Τοποθετώ την πορκέτα μέσα στο ταψί αλλά δεν την κλείνω με το αντικολλητικό και το αλουμινόχαρτο. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και βάζω το ταψί στο φούρνο.
-
Ψήνω για 25-30 λεπτά και βγάζω από το φούρνο. Κλείνω την πορκέτα με το χαρτί και το αλουμινόχαρτο, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζω το ψήσιμο για 2-2½ ώρες. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω το κρέας να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Σερβίρω μαζί με καραμελωμένα φιρίκια.
Για τα καραμελωμένα φιρίκια
-
Βάζω σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Βάζω τα φιρίκια σε μονή στρώση με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τα αφήνω μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα γυρίζω από την άλλη πλευρά και τα αφήνω για 6-8 λεπτά για να ροδίσουν. Ραντίζω με το μέλι, αλατοπιπερώνω και ανακινώ το τηγάνι. Σερβίρω μαζί με την πορκέτα.