Πίτσα με ντοματένια βάση, ζαμπόν και καρύδια
Υλικά
Για τη ζύμη
Για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Ζύμη
-
Στρώνω με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 - 42 εκ. ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου.
-
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας και τον πελτέ, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολάκι για 10 λεπτά σε ένα χλιαρό σημείο (π.χ. κοντά στο καλοριφέρ), μακριά από ρεύματα αέρα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να αφρίζει στην επιφάνεια.
-
Βάζω το αλεύρι σε μια ευρύχωρη λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στη μέση και αδειάζω εκεί το αφρισμένο μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύω με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη ζυμώνω μέσα στη λεκάνη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη και να ξεκολλά σχετικά εύκολα από τα χέρια (δεν προσθέτω επιπλέον αλεύρι). Σκεπάζω τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Αλευρώνω μια επίπεδη και καθαρή επιφάνεια, μεταφέρω εκεί τη ζύμη και, με τον πλάστη (ή τραβώντας την προσεκτικά με τα δάχτυλα) την ανοίγω σε ένα μεγάλο στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. Για να δουλεύεται η ζύμη πιο εύκολα την πασπαλίζω κάθε τόσο με λίγο αλεύρι. Την στρώνω στο ταψί.
Επιφάνεια
-
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνω τα κρεμμύδια και λίγο αλάτι και τα σοτάρω για 6 - 8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
-
Τα απλώνω στην επιφάνεια της ζύμης, σκεπάζω με τις λωρίδες ζαμπόν και πασπαλίζω με την παρμεζάνα και το κασέρι. Σκορπίζω από πάνω το θυμάρι, ρίχνω άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνω την πίτσα για 25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά και να ψηθεί η ζύμη.
User Reviews
Exciting!
Exciting!