Ντολμάδες με μπακαλιάρο αυγολέμονο
Υλικά
Για τα ντολμαδάκια
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
-
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο. Ρίχνω τα κρεμμυδάκια, αλατίζω ελαφρά και σοτάρω για 2-3 λεπτά. Προσθέτω τον μπακαλιάρο ψιλοκομμένο και το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Ρίχνω την ντομάτα και το νερό. Προσθέτω πιπέρι και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να στεγνώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα μυρωδικά.
Για τα ντολμαδάκια
-
Στρώνω στην βάση μιας κατσαρόλας τις πατάτες. Βάζω σε κάθε αμπελόφυλλο από 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνω το φύλλο, πρώτα δεξιά κι αριστερά και κατόπιν ρολάρω, ώστε να εγκλωβίσω τη γέμιση. Βάζω τα ντολμαδάκια σε σειρές στην κατσαρόλα και προσθέτω το ελαιόλαδο και όσο νερό χρειάζεται για να τα σκεπάσει. Καλύπτω τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο (για να μην μετακινούνται κατά τη διάρκεια του βρασμού) και μαγειρεύω για 45 λεπτά.
-
Σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά, τον πελτέ και τον χυμό λεμονιού. Αφαιρώ το πιάτο από την κατσαρόλα, με μια κουτάλα παίρνω από το καυτό ζουμί και το προσθέτω με αργή ροή στο μπολ με τα αυγά ενώ συνεχίζω το χτύπημα. Αφού προσθέσω αρκετό ζουμί, αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα. Ανακινώ καλά και αποσύρω από τη φωτιά.
Σερβίρω με φρέσκο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μάραθο.
Note
Η συνταγή είναι από το έντυπο συνταγών με τίτλο:
Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2023
Μια παραγωγή του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ