Muffins με διπλή σοκολάτα και σάλτσα καραμέλας
Υλικά
Για τα muffins
Για την καραμέλα
Εκτέλεση
Για τα muffins
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω ελαφρά 12 θήκες για μάφινς και βάζω από μια χάρτινη θήκη.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το γάλα με το ξύδι και αφήνω το μείγμα για 5 λεπτά. Μετά από 5 λεπτά προσθέτω το βούτυρο, τα αυγά και τις ζάχαρες και χτυπάω με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν. Διαλύω τον στιγμιαίο καφέ στο νερό και το προσθέτω το μείγμα. Τέλος, κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι μέσα στο μπολ και ανακατεύω με μια μαρίζ. Τελευταίο προσθέτω τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύω να σκορπίσουν στο μείγμα.
-
Μοιράζω το μείγμα στις θήκες και ψήνω στο φούρνο για 23-25 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
Για την σάλτσα καραμέλας
-
Αλείφω ένα κατσαρολάκι με το σπορέλαιο και ρίχνω το βούτυρο, τη ζάχαρη, το νερό και το αλάτι. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
-
Αφήνω το μείγμα να βράσει για 6-8 λεπτά χαμηλώνοντας τη φωτιά στο ελάχιστο μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να δημιουργηθεί μια σκούρα, υγρά καραμέλα.
-
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω τη βανίλια και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αδειάζω την καραμέλα σε αποστειρωμένα βάζα.
-
Αφού κρυώσει, περιχύνω τα muffins και σερβίρω. Όση καραμέλα περισσέψει τη διατηρώ στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδα. Επειδή στο ψυγείο θα σφίξει, όταν την χρειαστώ, την ζεσταίνω λίγο στα μικροκύματα ή σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ξαναρευστοποιηθεί.
User Reviews
Tastes great!