Μουσακάς με αγκινάρες
Υλικά
Για τη μπεσαμέλ
Εκτέλεση
-
Καθαρίζω τις αγκινάρες*, τις βάζω σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τις καλύπτω καλά με κρύο νερό και προσθέτω το χυμό λεμονιού. Τις βράζω σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν μεν αλλά να μην λιώνουν. Τις στραγγίζω καλά και τις αφήνω κατά μέρος.
Κιμάς
-
Σκουπίζω την κατσαρόλα και τη βάζω να κάψει καλά, σκέτη, σε πολύ δυνατή φωτιά, σχεδόν μέχρι να αχνίσει. Ρίχνω τον κιμά και αμέσως αρχίζω να τον ανακατεύω έντονα και γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να κομματιαστεί καλά και να αρχίσει να αναδίδει μυρωδιά ψητού. Τον καβουρδίζω έτσι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά που θα βγάλει, ανακατεύοντας ασταμάτητα. Συνεχίζω το σκέτο καβούρδισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και προσθέτω το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο.
-
Σοτάρω το μείγμα για 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Μαγειρεύω για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω τα ντοματάκια και μαγειρεύω για 15 - 20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του. Ρίχνω τον άνηθο, ανακατεύωκαι αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται αλατοπιπερώνω.
Μπεσαμέλ
-
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι τα άλευρα να καβουρδιστούν και να αποκτήσουν απαλό καστανό χρώμα. Τότε, ρίχνω το ζεστό γάλα, χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και μαγειρεύω για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα (ή με το σύρμα), μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το τριμμένο τυρί, το αυγό, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
Μουσακάς
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180º C.
Λαδώνω καλά ένα ευρύχωρο και σχετικά βαθύ ταψί και αραδιάζω τις αγκινάρες στριμωχτά τη μία δίπλα στην άλλη, με το κομμένο μέρος τους προς τα πάνω. Τις γεμίζω μέχρι επάνω με το μείγμα του κιμά. Αν περισσέψει κιμάς τον ρίχνω χύμα μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις αγκινάρες. Πάνω στις γεμιστές αγκινάρες αδειάζω την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι ή με το κορνέ ζαχαροπλαστικής, αν θέλω ιδιαίτερη και πιο επίσημη εμφάνιση. -
Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω το μουσακά για 35 - 40 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει καλά. Τον σερβίρω ζεστό.
Note
Το καθάρισμα της αγκινάρας
Κόβουμε τις καρδιές της αγκινάρας από τα κοτσάνια, από τα οποία κρατάμε μόνο 3 εκ. και τα καθαρίζουμε καλά από τις ίνες τους. Επειδή δεν τα χρειαζόμαστε στη συγκεκριμένη συνταγή τα βάζουμε στο ψυγείο, τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για άλλη συνταγή. Αφαιρούμε τα φύλλα από τις καρδιές και με ένα κουταλάκι ξύνουμε και βγάζουμε το χνούδι από το εσωτερικό τους. Κόβουμε τις καρδιές στη μέση, τις τρίβουμε με ένα κομμάτι κομμένου λεμονιού και, κάθε μία που καθαρίζουμε τη ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και άλλα 2 λεμόνια κομμένα, για να μην μαυρίσει, μέχρι να καθαρίσουμε και τις υπόλοιπες.
User Reviews
Flavorful
Flavorful