Μοσχάρι bourguignon
Υλικά
Για τη μαρινάδα
Για το μπουκέ γκαρνί
Για τον πουρέ πατάτας
Εκτέλεση
-
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το κρασί, το μπράντι, το μπουκέ γκαρνί και το κρέας. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια τους κόκκους πιπεριού και τα γαρύφαλα. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω το κρέας να μαριναριστεί για 2-3 ώρες.
Βγάζω τους κύβους κρέατος από τη μαρινάδα και τους αφήνω να στραγγίξουν και να στεγνώσουν. Κρατάω την μαρινάδα στην άκρη.
-
Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρω την ψιλοκομμένη πανσέτα μέχρι να ροδίσει. Το μεταφέρω σε μια μεγάλη κατσαρόλα και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο και τα 80 γρ. βούτυρο να ζεσταθούν. Βάζω λίγα λίγα τα κομμάτια κρέατος στο τηγάνι και το «θωρακίζω» μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρω το κρέας στην κατσαρόλα με την πανσέτα και συνεχίζω μέχρι να τελειώσω με όλο τα κομμάτια. Ρίχνω στην κατσαρόλα το σκόρδο και πασπαλίζω με το αλεύρι. Προσθέτω τα κόκκαλα. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και όλη τη μαρινάδα. Αφήνω το κρέας να μαγειρευτεί για 1 ώρα και 15 λεπτά.
-
Ρίχνω στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τα 30 γρ. βούτυρο να ζεσταθούν και προσθέτω τα μανιτάρια. Τα σοτάρω για 6-7 λεπτά. Μεταφέρω τα μανιτάρια στη γάστρα και επαναφέρω το τηγάνι στη φωτιά. Ρίχνω στο τηγάνι τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνω και λίγο ελαιόλαδο. Τα ροδίζω ανακινώντας τακτικά το τηγάνι και τα μεταφέρω στη γάστρα.
-
Μεταφέρω το κρέας με τη σάλτσα του στη γάστρα, σκεπάζω με το καπάκι και συνεχίζω το μαγείρεμα στο φούρνο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για ακόμα 1 ώρα.