Μιλφέιγ κλασικό
Υλικά
Για τα φύλλα
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Φύλλα
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.
-
Κόβω το κάθε φύλλο σε 4 ίσα παραλληλόγραμμα κομμάτια και στη συνέχεια κάθε παραλληλόγραμμο στη μέση (συνολικά δηλαδή θα έχουμε 16 τετράγωνα κομμάτια σφολιάτας). Τα βάζω στο ταψί, τα πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη, τα τρυπάω σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τα ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν ελαφρώς, ώστε να ξεχωρίσουν οι στρώσεις των φύλλων τους. Τα αφήνω να κρυώσουν.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
-
Χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα πηχτό, κολλώδες μείγμα. Προσθέτω το κορν φλάουρ και το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνω το μείγμα κατά μέρος.
-
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, την υπόλοπη ζάχαρη και τη σκόνη βανίλιας, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το γάλα να γίνει χλιαρό. Ρίχνω το μείγμα αυτό σταδιακά στο μείγμα των κρόκων, χτυπώντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω μια λεία κρέμα. Την αδειάζω στην κατσαρόλα, προσθέτω το βούτυρο και ζεσταίνω την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει για 5 - 6 λεπτά.
Συναρμολόγηση
-
Σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής ακουμπάω 4 ψημένα κομμάτια σφολιάτας και με μια σπάτουλα απλώνω επάνω τους το 1/3 της κρέμας. Τα σκεπάζω με άλλα 4 κομμάτια σφολιάτας και τα πιέζω πολύ ελαφρά στην κρέμα –τα μιλφέιγ πρέπει να είναι «αεράτα» και ανάλαφρα. Καλύπτω τα κομμάτια αυτά με άλλο 1/3 της κρέμας και σκεπάζω με άλλα 4 κομμάτια σφολιάτας. Απλώνω στην επιφάνεια κάθε κομματιού την υπόλοιπη κρέμα την οποία σκεπάζω με τα τέσσερα τελευταία κομμάτια σφολιάτας.
-
Στην επιφάνεια κάθε μιλφέιγ απλώνω τη σαντιγί και την ανασηκώνω σε διάφορα σημεία με τα δόντια ενός πιρουνιού για να φτιάξω κορυφές. Σκορπίζω τα τρίμματα σφολιάτας και πασπαλίζω γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη. Τα σερβίρω αμέσως με λίγη κανέλα σκόνη.
User Reviews
Excellent!