προορισμός…γεύση!

Γιορτινά, απογευματινά καλέσματα με φίλους είναι η τέλεια αφορμή για ένα χαλαρό cocktail party με μικρές γλυκές μπουκίτσες. Δημιουργήστε ένα όμορφο, χριστουγεννιάτικο σκηνικό με χαμηλό φωτισμό, απαλή μουσική, ένα τζάκι αναμμένο και φυσικά, το τέλειο cocktail. Για το cocktail σας, έχει φροντίσει ο Σπύρος Σιακαβέλλας, executive bartender και Junior Brand Ambassador της Remy Cointreau, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του bartending, και σας προτείνει το METAXA Espresso, ένα cocktail εμπνευσμένο από το γνωστό σε όλους Espresso Martini! Το Espresso Martini δημιουργήθηκε το 1983 στο Soho Brasserie του Λονδίνου από τον bartender Dick Bradsell. O μύθος λέει ότι ένα μοντέλο μπήκε στο μπαρ κατά τις 10 το πρωί και ζήτησε από τον Bradsell κάτι δυνατό για να “την ξυπνήσει και να την ταρακουνήσει” καθώς είχε αρκετές ώρες δουλειάς μετά. Συγκεκριμένα, η εν λόγω καλλονή χρησιμοποίησε τη φράση: «I want something to wake me up and fuck me up».

Με γνώμονα το METAXA Espresso, η executive cheffe Ντίνα Νικολάου σας προτείνει να το συνοδέψετε με μικρές, εύκολες γλυκές μπουκίτσες με αρώματα καφέ που ταιριάζουν απόλυτα με το εξαιρετικό cocktail.

METAXA ESPRESSO
1
person
50ml METAXA 12 STARS
10ml Vanilla syrup Marie Brizard
30ml cold espresso
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και τα χτυπάμε καλά με πάγο. Διπλoσουρώνουμε το cocktail μας σε ένα παγωμένο ποτήρι martini. Γαρνίρουμε με 3 κόκκους καφέ espresso

Μίνι τιραμισού

Προετοιμασία: 15´ – Μερίδες: 10-12

ΥΛΙΚΑ
150 γρ. μασκαρπόνε
150 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τη βάση
150 γρ. σφολιατίνια
50 γρ. πούδρα αμυγδάλου
30 ml έτοιμο καφέ εσπρέσσο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση
Σε ένα μπολάκι θρυμματίζω τα σφολιατίνια με τα χέρια μου μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Προσθέτω την πούδρα αμυγδάλου και ραντίζω με τον καφέ. Μοιράζω σε μικρά σφηνάκια και πιέζω λίγο με ένα κουταλάκι για να γίνει πιο συμπαγής.
Για την κρέμα
Χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να αποκτήσει την υφή του γιαουρτιού. Προσθέτω το μασκαρπόνε και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζω τα σφηνάκια. Στολίζω με τριμμένη σοκολάτα και κόκκους καφέ.

Muffins με αφράτη βουτυρόκρεμα

Προετοιμασία: 20´ – Ψήσιμο: 25´ – Μερίδες: 8-10

ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 αυγά
130 ml σπορέλαιο
250 ml κρέμα γάλακτος light
250 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Για την βουτυρόκρεμα
350 γρ. ζάχαρη άχνη
160 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Επιπλέον υλικά
ράσμπερις
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα μάφινς
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βάζω ατομικές, χάρτινες θήκες σε ένα ταψάκι για μάφινς και το αφήνω στην άκρη.Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω το σπορέλαιο, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λεπτά. Προσθέτω το αλεύρι και τη βανίλια και χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μοιράζω το μείγμα στις θήκες των μάφινς καλύπτοντας τα 2-3 του ύψους τους και ψήνω στο φούρνο για 20-25 λεπτά. Βγάζω τα μάφινς από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
Για την βουτυρόκρεμα
Κοσκινίζω την άχνη σε ένα μπολ και την αφήνω στην άκρη. Βάζω το βούτυρο στον κάδο της κουζινομηχανής, προσθέτω τη βανίλια και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να ασπρίσει και να φουσκώσει (περίπου 6-7 λεπτά). Χαμηλώνω την ένταση του μίξερ και προσθέτω σε δόσεις την κοσκινισμένη άχνη μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Μεταφέρω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Για το σερβίρισμα
Αφαιρώ τις χάρτινες θήκες από τα μάφινς. Με ένα κουταλάκι «σκάβω» λίγο στο κέντρο τους και βυθίζω από 1 ράσμπερι. Στολίζω με την αφράτη βουτυρόκρεμα και διακοσμώ με 1 ακόμα ράσμπερι.Τα διατηρώ στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα σερβίρω.

Τρουφάκια μελομακάρονο με άρωμα καφέ

Προετοιμασία: 15´ – Αναμονή: 1 ώρα – Μερίδες: 15-18

ΥΛΙΚΑ
15 έτοιμα μελομακάρονα, καλά μελωμένα
100 γρ. μασκαρπόνε
1 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ
Για την επικάλυψη
1 φλιτζ. τσαγιού έτοιμο καφέ εσπρέσο ή καφέ στιγμής
Τρούφα σοκολάτας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ θρυμματίζω με τα χέρια μου τα μελομακάρονα μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Προσθέτω το μασκαρπόνε και τον καφέ και «ζυμώνω» μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές, κολλώδες μείγμα.Βάζω σε ένα βαθύ πιάτο τον έτοιμο καφέ και σε ένα πλατύ πιάτο αρκετή τρούφα σοκολάτας.Πλάθω μικρά τρουφάκια με τα χέρια μου, τα βουτάω στιγμιαία στον έτοιμο καφέ και κατόπιν κρατώντας το τρουφάκι επάνω από το πιάτο με την τρούφα, παίρνω αρκετή τρούφα και την ρίχνω «βροχηδόν» επάνω στο μπαλάκι το οποίο και πλάθω ώστε να κολλήσει καλά η τρούφα. Μεταφέρω το τρουφάκι σε χάρτινη θήκη και συνεχίζω με τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να σφίξουν.

Keywords: METAXA,ESPRESSO
Rate this recipe

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *