Μελιτζάνες Ιμάμ με φέτα
Υλικά
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
-
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω ένα καπάκι από τις μελιτζάνες. Χαράζω τη σάρκα μελιτζάνας χιαστί σε τομές αρκετά βαθιές. Πασπαλίζω με αλάτι. Τις αναποδογυρίζω και τις αφήνω σε τρυπητό για 1 ώρα να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένω σε τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
-
Σε αντικολλητικό τηγάνι που το έχω αλείψει με ελαιόλαδο τοποθετώ τις μελιτζάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις αφήνω σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. Πρέπει να υπολογίζεται 30 λεπτά και να μην ξεχνάτε να τις γυρίζεται κάθε 5-6 λεπτά έτσι ώστε να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν από όλες τις πλευρές.
-
Κατόπιν μεταφέρω και αραδιάζω τις μελιτζάνες σε ταψάκι φούρνου και ετοιμάζω τη γέμιση. Ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο (3 κουτ. σούπας) στο τηγάνι και σοτάρω τα κρεμμύδια. Για να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να μην καούν τα αλατίζω και χαμηλώνω τη φωτιά έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να σοταριστούν. Προσθέτω τη κρέμα σκόρδου και τις τριμμένες ντομάτες. Κρατάω 2 από τις ντομάτες και τις κόβω σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνω και αφήνω τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί και να μελώσει. Στο τέλος βάζω το βαλσαμικό και το πετιμέζι. Δύο υλικά που κάνουν τη διαφορά. Δοκιμάστε τα, γενικά σε σάλτσα ντομάτας θα ενθουσιαστείτε! Ανακατεύω και προσθέτω τα αρωματικά.
-
Με ένα κουτάλι πιέζω τη σάρκα κάθε μελιτζάνας και μοιράζω τη σάλτσα κρεμμυδιών –ντομάτας σε κάθε μελιτζάνα. Πασπαλίζω κάθε μελιτζάνα με φέτα και στολίζω με φετούλες ντομάτας. Περιχύνω το φαγάκι με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Note
Το μυστικό μου: Μπορούμε να προσθέσουμε την ώρα που σοτάρουμε τα κρεμμύδια μια κουταλιά της σούπας πελτέ έτσι θα έχουμε πιο δυνατή γεύση ντομάτας και ο πελτές θα βοηθήσει τη σάλτσα να δέσει καλύτερα
User Reviews
Flavorful