Σκορδαλιά μαύρη με ρώσικα μπλινί
Υλικά
Για τα μπλινί
Για την μαύρη σκορδαλιά
Εκτέλεση
Για τα μπλινί
-
Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, το σχοινόπρασο και το αλάτι και ανακατεύω καλά με το σύρμα. Ρίχνω το αλεύρι, σε δόσεις, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό, παχύ χυλό, χωρίς κομπαλάκια. Προσθέτω τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω το λεκανάκι με μια πετσέτα και το αφήνω για 30 λεπτά σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού, μέχρι ο χυλός να διογκωθεί και να αφρίσει στην επιφάνειά του.
-
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω κουταλιές από τον χυλό στο λάδι και με τη ράχη της κουτάλας τον απλώνω για να γίνει κυκλικός και λεπτός. Για ένα μεγάλο μπλινί βάζω 1 γεμάτη κουταλιά, ενώ για μικρά μπλινί-μεζεδάκια βάζω 1/3 της κουταλιάς ή και λιγότερο. Τηγανίζω τα μπλινί για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πάρει η χρώμα η κάτω πλευρά. Με μια σπάτουλα τα γυρίζω και τα τηγανίζω για άλλα 1 - 2 λεπτά.
Τα βγάζω και τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για τη σκορδαλιά
-
Με ένα μαχαίρι αφαιρώ την κόρα του ψωμιού. Κομματιάζω την ψίχα και τη μουσκεύω για μερικά λεπτά σε κρύο νερό. Τη στύβω καλά με τα χέρια μου αλλά όχι πολύ σφικτά.
-
Ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ την ψίχα, την πάστα μαύρου σκόρδου, τα καρύδια, το ξίδι, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι, και πολτοποιώ τα υλικά μέχρι να φτιάξω μια πάστα λεία και ομοιογενή, όχι πολύ σφικτή. Ρίχνω σταδιακά και το ελαιόλαδο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει ακόμα πιο αφράτο και λείο. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.
User Reviews
Mouth-watering