Λεμόνι, γλυκό του κουταλιού
Υλικά
Εκτέλεση
-
Ξύνω τα λεμόνια στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, μέχρι να βγει το πικρό εξωτερικό μέρος της φλούδας, χωρίς να φτάσω όμως στο λευκό μέρος. Κόβω από ένα καπάκι και μια βάση από τη φλούδα και τα πετάω. Χωρίζω τη φλούδα στα τέσσερα και την αφαιρώ από την ψίχα. Τυλίγω προσεκτικά σε κάθε τέταρτο σε ρολό και το στερεώνω με μια οδοντογλυφίδα. Τα ξεπλένω καλά σε κρύο νερό.
-
Βάζω τις φλούδες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίζω με νερό. Βάζω στην κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένω μέχρι να ξεκίνησει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά και σουρώνω τις φλούδες αμέσως. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τους ίδιους χρόνους (μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, σουρώνω). Βάζω για τρίτη φορά τις φλούδες στην κατσαρόλα, γεμίζω με νερό και βάζω στην φωτιά. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, υπολογίζω να βράσουν για 5 λεπτά. Σουρώνω τις φλούδες στο σουρωτήρι.
-
Βάζω στην κατσαρόλα τις φλούδες λεμονιού, τη ζάχαρη και το μετρημένο νερό. Προσθέτω τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας και βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά. Αφήνω τα υλικά σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να ξεκινήσει ο βρασμός. Μετράω περίπου 15-20 λεπτά βρασμού μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.
-
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω σκεπασμένη κατά μέρος για 24 ώρες. Μετά, την ξαναβάζω στη φωτιά και βράζω για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι. Προσθέτω το χυμό λεμονιού, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα, αφαιρώ τις οδοντογλυφίδες και μοιράζω το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
User Reviews
Exciting!