Κριτσίνια ολικής άλεσης με φέτα και λιαστή ντομάτα
Υλικά
Προαιρετικά υλικά για τη ζύμη
Για την επικάλυψη
Εκτέλεση
-
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) βάζω τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύω καλά και προσθέτω το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι μέχρι το μείγμα να βραχεί και να μοιάζει με ψίχουλα, και στη συνέχεια ρίχνω το νερό και ανακατεύω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη.
-
Στο σημείο αυτό ρίχνω όποιο από τα προαιρετικά υλικά επιλέξω, σε όποιο συνδυασμό μου αρέσει. Π.χ. μπορώ να βάλω σκέτη τη φέτα ή σε συνδυασμό με τις λιαστές ντομάτες ή την πάστα ελιάς, ενώ το πέστο φυσικά συνδυάζεται με παρμεζάνα ή με μια καλή παλαιωμένη ελληνική γραβιέρα. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι! Αν θέλω φυσικά μπορώ να αφήσω το μείγμα σκέτο. Αν τυχόν με την προσθήκη των υλικών αυτών το μείγμα δείχνει στεγνό, ρίχνω λίγο χλιαρό νεράκι και ζυμώνω καλά.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C.
Στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου ή μια μεγάλη λαμαρίνα. -
Κόβω κομμάτια ζύμης περίπου όσο ένα καρύδι και με τις παλάμες μου το πλάθω με μπαστουνάκι με πάχος όσο 1 δάχτυλο και μήκος περίπου 10 - 12 εκ. Αν θέλω να τα περάσω με κάποιο από τα υλικά της επικάλυψης, πρώτα βυθίζω για 1 δευτερόλεπτο τα κριτσίνια, ένα-ένα, σε κρύο νερό που έχω κοντά μου σε ένα μπολ και μετά τα περνάω από τα υλικά της επικάλυψης, στο καθένα ξεχωριστά ή ανάμεικτα. Μερικές φορές συνδυάζω τα υλικά μεταξύ τους, π.χ. τα δύο σουσάμια ή το λιναρόσπορο με τον ηλιόσπορο.
-
Αραδιάζω τα μπαστουνάκια σε μονή στρώση στο ταψί. Τα ψήνω για 20 λεπτά και στη συνέχεια ρυθμίζω τη λειτουργία στο γκριλ και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 4 - 5 λεπτά, για να ροδίσουν όμορφα.
-
Τα διατηρώ για αρκετές ημέρες (ιδιαίτερα αν δεν έχουν τυριά) σε ένα γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο που να κλείνει καλά.
User Reviews
Exceptional!