Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες
Υλικά
Για τη σάλτσα (gravy)
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
-
Τοποθετώ τη σχάρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τον προθερμαίνω στους 200°C. Λαδώνω ελαφρώς ένα ρηχό ταψί, αρκετά ευρύχωρο.
-
Πλένω καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στύβω το λεμόνι, κρατάω το χυμό σε ένα μπολάκι και βάζω τις λεμονόκουπες στην κοιλιά του πουλερικού. Με ένα γερό κομμάτι σπάγκο μαγειρικής δένω τα πόδια του για να κλείσει το άνοιγμα της κοιλιάς. Μετά αλείφω ολόκληρο το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, ιδιαίτερα στο στήθος που έχει λεπτότερο δέρμα και καίγεται εύκολα. Πασπαλίζω τότε ολόκληρο το κοτόπουλο με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Βάζω το κοτόπουλο στο κέντρο του ταψιού, με το στήθος προς τα πάνω και γύρω του βάζω τις πατατούλες και τα ξερά σύκα (αν τα χρησιμοποιήσω).
-
Βάζω το ταψάκι στο φούρνο, πάνω στη σχάρα και ψήνω για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Περιχύνω με το χυμό λεμονιού που έχω αφήσει στο μπολάκι.
-
Μετά το πρώτο 10λεπτο αρχίζω να αλείφω το κοτόπουλο με τα υγρά και το λίπος που θα αρχίσει να βγάζει. Όταν δω ότι αρχίσει να ροδίζει από την επάνω πλευρά, το γυρίζω από την άλλη. Αν δω ότι καίγεται, το σκεπάζω με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (όχι ολόκληρο το ταψί, μόνο το κοτόπουλο).
-
Για να δω αν είναι έτοιμο το κοτόπουλο τρυπάω ένα μπούτι του με πιρούνι και πιέζω: το υγρό που θα βγει πρέπει να είναι εντελώς διάφανο. Αν είναι ροζέ, συνεχίζω το ψήσιμο.
Βγάζω το κοτόπουλο από το φούρνο και το αφήνω να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά περίπου.
Σάλτσα gravy
-
Βγάζω από το ταψί τις πατάτες και τα σύκα και ρίχνω το κρασί στο ταψί. Το τοποθετώ λίγο πιο ψηλά στο φούρνο και ψήνω, μέχρι τα υγρό να αρχίσει να σιγοβράζει. Τότε, μια μια ξύλινη κουτάλα ξύνω τον πυθμένα ώστε να λιώσουν τυχόν καμένα υπολείμματα και να ενωθούν με το υγρό του ταψιού και να το νοστιμίσουν.
-
Αδειάζω τη σάλτσα σε ένα μεγάλο διάφανο ποτήρι (π.χ. σε ένα ποτήρι μπίρας) και το αφήνω εκεί για 10 λεπτά. Σταδιακά, βλέπω ότι η καθαρή σάλτσα θα κατακαθίσει χαμηλά στο ποτήρι και είναι σκουρόχρωμη, ενώ στο ψηλότερο μέρος συγκεντρώνεται ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα από λίπος, το οποίο αφαιρώ προσεκτικά με ένα κουτάλι και το πετάω.
-
Ρίχνω την καθαρή, σκουρόχρωμη σάλτσα ξανά στο ταψί και προσθέτω το υγρό που έχει συγκεντρωθεί στο πιάτο όπου έχω αφήσει να «ξεκουραστεί» το ψημένο κοτόπουλο. Επίσης, προσθέτω και το ζωμό κότας. Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο, πάντα σε ένα ψηλό ράφι και αφήνω το υγρό να βράσει, για 5 λεπτά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά το μαλακωμένο βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να φτιάξω ένα λασπώδες, πηχτό μείγμα.
-
Βγάζω το ταψί από το φούρνο, προσθέτω το μείγμα αλευριού-βουτύρου και ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Βάζω ξανά το ταψί στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 1 λεπτό περίπου, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Τέλος, τη νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και ρίχνω μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.
-
Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το μοιράζω σε πιάτα. Συμπληρώνω κάθε μερίδα με πατατούλες και σύκα και σερβίρω, βάζοντας τη σάλτσα gravy σε ξεχωριστό μπολάκι ή σαλτσιέρα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει στη μερίδα του.
User Reviews
Wow, this amazing!