Κέικ πορτοκαλιού σε φύλλο κρούστας, γεμιστό με ganache
Υλικά
Για την ganache
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Βάζω την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτω την σοκολάτα και ζεσταίνω και τα δύο υλικά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα. Αδειάζω το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα 18 εκ., στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Βάζω τη φόρμα στην κατάψυξη να παγώσει καλά.
-
Πλένω καλά τα πορτοκάλια, τα βάζω σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτω με νερό. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να σιγοβράσουν για 1 ώρα. Σουρώνω τα πορτοκάλια και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.
-
Μεταφέρω τα πορτοκάλια σε ένα πολυμίξερ και πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια ομαλή πάστα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Boυτυρώνω ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20 εκ.
-
Βάζω στον κάδο του μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάω για 1 λεπτό μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω το βούτυρο, την πούδρα αμυγδάλου, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και χτυπάω για 5 λεπτά να δημιουργηθεί ένα αφράτο μείγμα. Προσθέτω τον πουρέ πορτοκαλιών και αναδεύω (δεν χτυπάω με δυνατή ταχύτητα) μέχρι να ενωθεί με το μείγμα.
-
Στρώνω στη φόρμα 3 ελαφρώς ζαρωμένα, φύλλα κρούστας βουτυρωμένα μεταξύ τους καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα. Με ένα ψαλίδι κόβω όσο από το φύλλο περισσεύει και αδειάζω το μισό μείγμα πορτοκαλιού. Βγάζω τον παγωμένο δίσκο σοκολάτας και τον τοποθετώ στη φόρμα. Καλύπτω με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ.
-
Βουτυρώνω καλά ένα φύλλο κρούστας και το «μαζεύω» σαν φισαρμόνικα από την μακριά πλευρά. Το τυλίγω σε ρολό και το τοποθετώ στο κέντρο του κέικ. Συνεχίζω να βουτυρώνω και να διπλώνω τα φύλλα, τοποθετώντας τα γύρω γύρω από το πρώτο ρολάκι, φτιάχνοντας ένα «τριανταφυλλένιο» σχέδιο.
-
Βουτυρώνω τις λωρίδες και ψήνω το γλύκισμα για 1 ώρα & 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Το αφήνω να κρυώσει και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Στολίζω με ζαχαρωμένα λουλουδάκια και σερβίρω.
User Reviews
Flavorful