Καρυδόπιτα «Κοπεγχάγη»
Υλικά
Για τη γέμιση-καρυδόπιτα
Για το σιρόπι
Εκτέλεση
Για την γέμιση
-
Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάω σε αφράτη μαρέγκα. Αδειάζω την μαρέγκα σε ένα μπολ και επαναφέρω τον κάδο στο μίξερ.
-
Ρίχνω του κρόκους και τη ζάχαρη και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτω την φρυγανιά, τα μπαχαρικά, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ και την καρυδόψυχα.
-
Ανακατεύω καλά με την σπάτουλα. Αφού αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά ρίχνω σε 3 δόσεις την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα αλλά να μη χάσει τον όγκο της.
Για την συναρμολόγηση
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αντιστάσεις. Αλείφω με λίγο βούτυρο ένα σκεύος 36 εκ. (ή παραλληλόγραμμο 24x34 εκ.) και στρώνω τα μισά φύλλα Βηρυτού αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο βούτυρο.
-
Αδειάζω το μίγμα της καρυδόπιτας και στρώνω με μια σπάτουλα. Γυρίζω προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα Βηρυτού (βουτυρωμένα). Κλείνω καλά τα φύλλα στα πλαϊνά του ταψιού και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω την πίτα.
-
Ψήνω για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει. Αν δω μετά τα 30 λεπτά ότι έχει πάρει πολύ έντονο χρώμα το φύλλο, σκεπάζω με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο.
-
Βγάζω το γλυκό από το φούρνο και το αφήνω να σταθεί για 10 λεπτά.