Galette με φρέσκα σύκα
Υλικά
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
-
Βάζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μπολ και δουλεύω με τα χέρια μου για να «θρυμματιστεί» το βούτυρο και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, δημιουργώντας ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτω το αυγό και το μισό νερό και ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Αν είναι πολύ σφιχτή, ρίχνω και το υπόλοιπο νερό (η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του αυγού). Τυλίγω τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για την galette
-
Κρατάω 1 κουταλιά ζάχαρη στην άκρη και ρίχνω την υπόλοιπη σε ένα μπολ. Προσθέτω το βούτυρο, την πούδρα αμυγδάλου, το αυγό, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού και δουλεύω με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετώ ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγω με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο, πάχους ½ εκατοστού.
-
Αφαιρώ το επάνω κομμάτι χαρτιού και απλώνω το μείγμα της γέμισης, αφήνοντας περιθώριο περίπου 3 εκατοστά. Πλένω καλά τα σύκα, τα κόβω σε κομμάτια και τα σκορπίζω επάνω στη γέμιση. Γυρίζω τις άκρες της ζύμης προς το κέντρο, σκορπίζω λίγα αμύγδαλα φιλέ και πασπαλίζω με τη ζάχαρη που είχα κρατήσει. Ψήνω την galette για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.