Γαλατόπιτα χωριάτικη
Υλικά
Για το φύλλο
Για την κρέμα
Εκτέλεση
Για την κρέμα
-
Χαράσσω τη βανίλια και με το μαχαίρι «ξύνω» τους σπόρους της. Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη μισή ζάχαρη, τους σπόρους και τον λοβό της βανίλιας και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει ένας ελαφρύς βρασμός.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τους κρόκους με τη υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ενωθούν. Χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω περίπου το 1/3 της ποσότητας του γάλακτος και ανακατεύω καλά.
-
Πετάω τον λοβό της βανίλιας, ρίχνω το μείγμα των κρόκων στην κατσαρόλα και βάζω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα για 2 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ανακατεύω καλά.
Για την γαλατόπιτα
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Βουτυρώνω καλά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22 εκ. και στρώνω με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Ξεδιπλώνω τα χωριάτικα φύλλα και τα κρατάω στην άκρη.
-
Φέρνω το πρώτο φύλλο μπροστά μου και το αλείφω καλά με βούτυρο. Πασπαλίζω με λίγη κανελοζάχαρη και σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο υπό γωνία. (βλ. σχέδιο) Αλείφω και αυτό το φύλλο με βούτυρο και πασπαλίζω με κανελοζάχαρη. Στρώνω το επόμενο χωριάτικο φύλλο, υπό γωνία και βουτυρώνω καλά. Πασπαλίζω με όσο μείγμα έχει απομείνει από τη ζάχαρη και σκεπάζω και πάλι με το τελευταίο φύλλο υπό γωνία. Το αλείφω με βούτυρο και πιάνοντας όλα τα φύλλα μαζί τα μεταφέρω στη φόρμα. Πρέπει να στρωθεί η βάση και να εξέχουν από τα τοιχώματα (με μύτες).