Γαλατόπιτα με κεράσια
Υλικά
Για τη βάση
Για την κρέμα
Εκτέλεση
Για την κρέμα
-
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε, τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αυγά, δουλεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν αλλά να μην πήξουν. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας) και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη βάση
-
Θρυμματίζουμε τα λαδοκούλουρα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Μεταφέρουμε τα τριμμένα κουλούρια σε ένα μπολ, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Για την τάρτα
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C ψήσιμο πάνω κάτω. Boυτυρώνουμε καλά φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 22 εκ. και στρώνουμε στη βάση ένα αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνουμε το μείγμα με τα τριμμένα λαδοκούλουρα και πιέζουμε με τα χέρια μας για να δημιουργηθεί μια ισόπαχη και συμπαγής βάση. Στρώνουμε σε σειρές τα κομμένα κεράσια καλύπτοντας όλη τη βάση.
-
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από την κρέμα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και αφρατεύουμε με το σύρμα. Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
-
Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με φρέσκα κεράσια.
Note
Η συνταγή είναι από το έντυπο συνταγών με τίτλο:
Η ΛΑΚΩΝΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 2023
Μια παραγωγή του Επιμελητηρίου Λακωνίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΠΑΡΝΩΝΑ ΑΕ