Φοινίκια γεμιστά με καρύδι
Υλικά
Για τα φοινίκια
Για το σιρόπι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
-
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράζω σε μέτρια φωτιά για 6 - 7 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που το σιρόπι θα πάρει βράση. Το αφήνω να κρυώσει τελείως.
Για τα φοινίκια
-
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύω με ένα σύρμα, μέχρι τα υλικά να ενωθούν καλά και, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Οσο ρίχνω το αλεύρι και το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω τα ανακάτεμα με τα χέρια μου και ζυμώνω, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μέτρια σφικτή και σχετικά λιπαρή. Την αφήνω κατά μέρος για περίπου 30 λεπτά για να «ξεκουραστεί».
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Λαδώνω ελαφρώς μια λαμαρίνα φούρνου. Κόβω μπαλίτσες ζύμης με βάρος 30 - 40 γρ. η καθεμία. Παίρνω στο χέρι μου μια μπαλίτσα, την πιέζω με τα δάχτυλά μου στη μέση, για να φτιάξω μια μικρή κοιλότητα και ρίχνω εκεί 1 κουτ. γλυκού καρυδόψιχα. Κλείνω την κοιλότητα με τη ζύμη, πλάθοντας ξανά μπαλίτσα. Μετά, την πλάθω σε ελαφρώς οβάλ σχήμα, όπως ένα μελομακάρονο, και το πιέζω στην χονδρή πλευρά του τρίφτη για να διακοσμήσω το φοινίκι με το σχήμα των εγκοπών. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και τα υπόλοιπα φοινίκια (περίπου 30 - 40 κομμάτια).
-
Αραδιάζω όσα φοινίκια χωρέσουν στο λαδωμένο ταψί, σε απόσταση περίπου 2 εκ. μεταξύ τους και τα ψήνω για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Συνεχίζω, ψήνοντας και τα υπόλοιπα.
-
Τα βγάζω από το φούρνο και, όσο είναι καυτά, τα βάζω ένα-ένα σε ένα κουτάλι της σούπας, τα βυθίζω για 2 δευτερόλεπτα στο σιρόπι και τα τοποθετώ όμορφα σε μια πιατέλα. Τα διατηρώ εκτός ψυγείου, σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη.
User Reviews
Μοιάζουν πολυ με τους λαδερούς κουραμπιέδες που έφτιαχνε η μητέρα μου (είχε καταγωγή από την Φλώρινα). Μονο που τους πασπάλιζε με κρυσταλλική ζάχαρη αφού τους είχε σιροπιάσει. Ανοιπομονω να τους φτιάξω !!
Yummy