Φακές στη γάστρα με μαραθόριζα και ελιές
Υλικά
Για τις φακές
Για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Φακές
-
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις φακές και ρίχνω άφθονο κρύο νερό ώστε να τις καλύψει κατά 3 - 4 δάχτυλα. Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά, προσθέτω τη δάφνη, το σκόρδο και τα γαρίφαλα και σιγοβράζω για 25 - 30 λεπτά, ώσπου οι φακές να μισοβράσουν αλλά να μην μαλακώσουν εντελώς.
-
Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά αλατίζω και ρίχνω το θυμάρι και το ελαιόλαδο. Στραγγίζω τις φακές (κρατάω κατά μέρος 1½ φλιτ. τσαγιού από το νερό τους, σουρωμένο) και πετάω τα γαρίφαλα και τη δάφνη. Κρατάω φακές και ζουμί κατά μέρος.
Ψήσιμο
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τις μαραθόριζες για 2 - 3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ροδίζουν. Σβήνω με το βαλσαμικό ξίδι, ρίχνω τις ελιές και το γλυκάνισο, ανακατεύω και προσθέτω τον άνηθο. Ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
-
Σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ και πυρίμαχο ταψάκι) αδειάζω τις φακές και προσθέτω το ζουμί τους που κράτησα κατά μέρος. Προσθέτω και το μείγμα της μαραθόριζας, ανακατεύω καλά και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτω καλά το ταψάκι με ένα κομμάτι λαδόκολλας και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο). Ψήνω το φαγητό σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου, για 35 - 40 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά. Τις σερβίρω χλιαρές.
User Reviews
Wow, this amazing!