Μπιφτέκια με μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά
Υλικά
Εκτέλεση
-
Σε μια κατσαρόλα βάζω τον ζωμό λαχανικών, το μηλόξιδο και τα φασόλια και τα βράζω για 20 λεπτά. Προσθέτω το κρύο νερό και συνεχίζω το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη. Τα στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω να μισοκρυώσουν.
-
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
-
Βάζω στο μπλέντερ τα μισά φασόλια και τα μισά σοταρισμένα λαχανικά και πολτοποιώ μέχρι να λιώσουν εντελώς. Αδειάζω τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτω τα υπόλοιπα φασόλια και λαχανικά. Προσθέτω τον λιναρόσπορο, το αλεύρι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
-
Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου και πλάθω 4-6 μεγάλα μπιφτέκια. Τα τοποθετώ σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζω στην κατάψυξη για 1 ώρα για να σφίξουν καλά.
-
Λαδώνω καλά ένα σχαροτήγανο και το βάζω σε δυνατή φωτιά. Μόλις καπνίσει το λάδι βάζω τα μπιφτέκια σε μονή στρώση. Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύω για 8-10 λεπτά σε κάθε πλευρά.
-
Σερβίρω τα μπιφτέκια με πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά.
Note
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Μια υπέροχη ιδέα για vegan μπιφτέκια. Το βασικό συστατικό των μπιφτεκιών είναι τα μαυρομάτικα φασόλια, τα οποία αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές επιλογές οσπρίων. Τα μαυρομάτικα είναι άριστη πηγή σιδήρου γεγονός που τα καθιστά απαραίτητη τροφή για τα κορίτσια από 13 ετών άνω και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Στη συγκεκριμένη συνταγή συνδυάζονται μάλιστα με κόκκινη πιπεριά αυξάνοντας την απορρόφηση του. Ακόμα, αποτελούν πηγή πρωτεΐνης, καλίου, μαγγανίου και βιταμίνης Β1.Η βιταμίνη Β1 είναι σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών μας ικανοτήτων. Τέλος, όλα τα υπόλοιπα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι υψηλής διατροφικής αξίας, ενισχύοντας το vegan μπιφτέκι μας με θρεπτικά συστατικά και πολλά αντιοξειδωτικά. Το burger δεν ήταν ποτέ τόσο θρεπτικό! Καλή απόλαυση.
User Reviews
Αρχικά, ενώ αναφέρετε τα σκόρδα στα υλικά , στην εκτέλεση έχουν ξεχαστεί. Ομοίως τα 50g αλεύρι.
Τα ετοίμασα και τα έριξα στο φούρνο, έχουν περάσει 50 λεπτά στους 190 και ακόμα δεν έχουν σκληρύνει. Μήπως έπρεπε να έχουν βρώμη ή αλεύρι στο ανακάτεμα;
Really good!