Αθερινόπιτα με φινόκιο
Υλικά
Εκτέλεση
-
Πλένω καλά τα ψάρια και τα αφήνω για 1 ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
-
Βάζω τις φέτες φινόκιο σε ένα τηγάνι και προσθέτω ½ φλιτζάνι νερό. Αχνίζω για 10 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν. Τις στραγγίζω και τις αφήνω να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, το μπέικιν πάουντερ, το φινόκιο, το μαϊντανό, το αλεύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτω την αθερίνα και ανακατεύω καλά.
-
Βάζω σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω όλα τα υλικά του μπολ στο τηγάνι και με ένα πηρούνι πατάω καλά να πάρει το σχήμα στρογγυλής πίτας. Τηγανίζω για 8-10 λεπτά και με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίζω την πίτα και συνεχίζω το τηγάνισμα για άλλα 5-6 λεπτά. Μεταφέρω την πίτα σε πιατέλα και τη σερβίρω ζεστή.
Note
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Οι αθερίνες περιέχουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία μία ισχυρής αντιφλεγμονώδους ασπίδας στον ανθρώπινο οργανισμό. Το φινόκιο, ή αλλιώς μαραθόριζα, χαρίζει μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό και παράλληλα διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που αναβαθμίζει και τη διατροφική αξία της συνταγής. Ειδικότερα, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα συνδέεται με την υγεία των οστών. Επιπλέον, περιέχει ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, καλίου και ασβεστίου. Φυσικά, από το φινόκιο δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά με κυριότερους εκπροσώπους το β-καροτένιο και το «δίδυμο» λουτεΐνη - ζεαξανθίνη, που φροντίζει την υγεία των ματιών προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Με τον τρόπο αυτό συνδυάζονται άρωμα, γεύση και θρεπτικές ιδιότητες, με σημαντικά διατροφικά συστατικά που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Μία υπέροχη συνταγή με υψηλή διατροφική αξία!
User Reviews
Yummy