Αρωματικά βούτυρα
Υλικά
Βούτυρο με μείγμα από 5 μπαχαρικά
Βούτυρο με πιπέρια
Βούτυρο με βασιλικό και λιαστές ντομάτες
Εκτέλεση
Για το βούτυρο με 5 μπαχαρικά
-
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ανακατεύω με μια σπάτουλα το μαλακωμένο βούτυρο με όλα τα μπαχαρικά, μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα.
Παίρνω ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης και μεταφέρω το μείγμα στο κέντρο της. Το τυλίγω με τη μεμβράνη και του δίνω σχήμα κοντόχοντρου ρολού. Σφίγγω τις άκρες της μεμβράνης και τις στρίβω, σαν να φτιάχνω μια μεγάλη καραμέλα. Τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.
Για να σερβίρω, ξετυλίγω την «καραμέλα» και την κόβω σε λεπτές φέτες. Τυλίγω την υπόλοιπη με τη μεμβράνη και τη διατηρώ στο ψυγείο.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
• Βάζω από μια στρογγυλή φέτα βουτύρου σε μια μερίδα καυτά ζυμαρικά, αντί άλλης σάλτσας.
• Αφήνω μια φέτα να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και με αυτήν αλείφω φρυγανισμένα ψωμάκια, σε μπουφέ.
• Όταν σερβίρω βελουτέ σούπες λαχανικών (σούπα κολοκύθας, καροτόσουπα, σελινόσουπα κ.ά.), βάζω σε κάθε μερίδα από μία φέτα βουτύρου και την αφήνω να λιώσει αργά.
Για το βούτυρο με πιπέρια
-
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ανακατεύω με μια σπάτουλα το μαλακωμένο βούτυρο με σπασμένα πιπέρια, μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα.
Παίρνω ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης και μεταφέρω το μείγμα στο κέντρο της. Το τυλίγω με τη μεμβράνη και του δίνω σχήμα κοντόχοντρου ρολού. Σφίγγω τις άκρες της μεμβράνης και τις στρίβω, σαν να φτιάχνω μια μεγάλη καραμέλα. Τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.
Για να σερβίρω, ξετυλίγω την «καραμέλα» και την κόβω σε λεπτές φέτες. Τυλίγω την υπόλοιπη με τη μεμβράνη και τη διατηρώ στο ψυγείο.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
• Αφήνω μία φέτα να λιώσει σε ψητό μοσχάρι ή κοτόπουλο, ιδιαίτερα σχάρας. Ιδανικό για μοσχαρίσιες μπριζόλες, μπιφτέκια μοσχαρίσια ή κοτόπουλου, φιλέτο. Αποφεύγω να το χρησιμοποιήσω σε λιπαρό κρέας όπως αρνί ή χοιρινό (αν και ταιριάζει), για να μην αυξήσω υπερβολικά τα λιπαρά.
• Βάζω μία φέτα στο τελείωμα ενός απλού ριζότο μιλανέζα, αντί σκέτου βουτύρου και ανακατεύω.
Για το βούτυρο με βασιλικό και λιαστές ντομάτες
-
Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) ανακατεύω με μια σπάτουλα το μαλακωμένο βούτυρο, προσθέτω τις λιαστές ντομάτες, τα φυλλαράκια βασιλικού και το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύω πολύ καλά, μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα.
Παίρνω ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης και μεταφέρω το μείγμα στο κέντρο της. Το τυλίγω με τη μεμβράνη και του δίνω σχήμα κοντόχοντρου ρολού. Σφίγγω τις άκρες της μεμβράνης και τις στρίβω, σαν να φτιάχνω μια μεγάλη καραμέλα. Τη βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.
Για να σερβίρω, ξετυλίγω την «καραμέλα» και την κόβω σε λεπτές φέτες. Τυλίγω την υπόλοιπη με τη μεμβράνη και τη διατηρώ στο ψυγείο.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
• Αφήνω μια φέτα να λιώσει σε ένα μπολ με καυτά λαχανικά βραστά ή ατμού, όπως φασολάκια, αρακά, καλαμπόκι, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελών, καρότα, και μετά ανακατεύω καλά.
• Τη σερβίρω πάνω σε ψημένο φιλέτο κοτόπουλου, ιδιαίτερα στήθος και κατά προτίμηση σχάρας.
User Reviews
Exceptional!