Αρνίσιο μπουτάκι με γλάσο από μέλι, πορτοκάλι και θυμάρι
Υλικά
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Πλένω και σκουπίζω καλά το μπούτι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το βάζω στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού (ιδανικά, στο μεγάλο, ορθογώνιο ταψί του φούρνου).
-
Το αλείφω παντού με τη μουστάρδα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το μέλι με το χυμό πορτοκαλιού και το πορτό (ή τη Μαυροδάφνη) και με το μείγμα αυτό αλείφω το μπουτάκι σε όλη την επιφάνειά του. Από πάνω πασπαλίζω με αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το θυμάρι (πιέζω κάπως αυτά τα τρία υλικά με τις παλάμες μου, επάνω στο κρέας, για να κολλήσουν στο γλάσο).
-
Βάζω το ταψί σε σχετικά χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνω το κρέας υπολογίζοντας ότι χρειάζονται περίπου 25 λεπτά για κάθε 500 γρ. Με άλλα λόγια, ένα μπουτάκι βάρους 2 - 2½ κιλών θα χρειαστεί περίπου 1 - 1½ ώρα, αν θέλω μέτριο ψήσιμο, δηλαδή να ροδίσει εξωτερικά και στο κέντρο το κρέας να είναι ελαφρώς ροζέ. Αν εσείς το θέλετε καλοψημένο, υπολογίζετε άλλα 30 λεπτά ψησίματος.
-
Περίπου στα μισά του χρόνου ψησίματος ρίχνω στο ταψί 1 φλιτζάνι νερό (όχι επάνω στο κρέας), για να μην τσικνίσουν τα υγρά του ταψιού που θα κάψουν.
-
Το αρνάκι μας είναι έτοιμο όταν έχει αποκτήσει ένα θαυμάσιο, γυαλιστερό και αρκετά σκουρόχρωμο γλάσο εξωτερικά. Το ψαχνό του θα είναι τόσο τρυφερό ώστε σχεδόν να γλιστρά από το κόκαλο.
-
Το βγάζω από το ταψί, το μεταφέρω σε μια ελαφρώς ζεσταμένη πιατέλα και το σκεπάζω χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Το αφήνω να ξεκουραστεί» για περίπου 5 λεπτά, για να ανακτήσει τους χυμούς του, το κόβω σε μερίδες και σερβίρω αμέσως. Σερβίρω με πουρέ πατάτας, εμπλουτισμένο με πάπρικα σε σκόνη ή με τηγανητές πατάτες.
User Reviews
Flavorful
Flavorful